Autor: Fra Marko Ešegović/svjetlorijeci.ba

Bosna i Hercegovina je specifična po mnogo čemu, pa i po nazivima mjesta. U mnogim dijelovima ove prekrasne zemlje susrest ćete identičan naziv nekog naselja u istočnoj, zapadnoj ili sjevernoj Bosni ili u Hercegovini. U tu skupinu dvostrukih toponima spada i župa Prečistog Srca Marijina – Foča! Na upit: ‘Odakle ste?’ nije dovoljno reći: ‘Iz Foče!’, nego ‘Iz Foče kod Doboja’.

Dvije su Foče u Bosni i Hercegovini, jedna je gradić i općina u jugoistočnom dijelu zemlje, mnogo poznatiji, a druga je selo u Bosanskoj Posavini. I jedna i druga su u nedavnom ratu doživjele svoje kalvarije, ‘očišćene od Bošnjaka i Hrvata’ i Daytonskim mirovnim sporazumom pribrojene entitetu Republike Srpske. Doduše, jedan manji dio općine Foča u tim podjelama pripao je Federaciji BiH, pa se zove ‘Foča – FBiH’.

Župa Foča u crkveno-teritorijalnom razgraničenju jedna je od petnaest župa Derventskog dekanata koji okuplja župe od Bosanskog Broda do Foče. Ovaj je dekanat u minulom ratu u Bosni i Hercegovini zacijelo najviše stradao – i materijalno i ljudski. Prije rata u njemu je živjelo oko 40.000 Hrvata-katolika, a danas ih je nešto više od 1.000. Samo župa Foča iz rata je izišla sa sljedećim statistikama: Bukovac – 8, Foča – 21, Johovac –25, Komarica – 10 i Vranduk –5. Ukupno 69 poginulih i nestalih. Od prijeratnih gotovo 4.000 stanovnika cijela župa danas broji – prema kazivanju župnika fra Joze Gogića – oko 150 stalno naseljenih i nekoliko desetaka povremenih stanovnika koji dođu preko ljeta i za veće katoličke blagdane kao što je Velika Gospa na koju se u Foču slije nekoliko tisuća ‘nostalgičara’ i prijatelja župe. Tako je bilo i ove godine! Ove godine (članak je izvorno objavljen 2015., op.ur.) u župi je, na Porcijunkulu (Gospu od Anđela), održan i jedanaesti po redu susret duhovnih zvanja ovoga dijela Bosanske Posavine, tj. Derventskog dekanata koji broji preko 160 svećeničkih i redovničkih zvanja.

Baš kao i po drugim krajevima entiteta Republike Srpske, nakon mnogih sabotaža lokalne i entitetske vlasti (prisjetimo se samo kako je tri godine nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, za Jurjevo 1998. godine u Derventi bio brutalno napadnut uzoriti kardinal Vinko Puljić s pratnjom), pravi se povratak počeo događati tek sredinom 2000. godine. Otada, može se reći, pa sve do danas, traje materijalna i duhovna obnova župe.

Prvi je povratnički župnik bio fra Velimir Zirdum koji se naselio u devastiranu župnu kuću s grupicom od 20 povratnika. Kako su te godine bile personalne promjene u Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj, koncem kolovoza župu preuzima i vodi novi župnik fra Mario Jurković s kojim dolazi i prvi poslijeratni župni vikar fra Ivan Marić. U njihovo je vrijeme započela materijalna obnova župe. Povezali su se s predstavnicima Udruge povratnika Foče, kao i s predstavnicima međunarodne zajednice (UNHCR i CIMIC) te pristupili uređenju cesta i dovođenju vode do pojedinih povratnika. Zatim su uslijedile mnogobrojne obnoviteljske akcije, što lokalnim i međunarodnim donacijama, što iz osobnih povratničkih ušteđevina. Obnavljaju se kuće i pomoćni gospodarski objekti, dovršava elektrifikacija obnovljenih kuća. Istovremeno se obnavljaju i sakralni objekti: župna kuća u kojoj je priređen i privremeni bogoslužni prostor, zavjetna kapela Sv. Roka, zavjetna kapela Sv. Ane, filijalne crkve u Johovcu i Bukovcu, te četiri kapele poljskog blagoslova.

Već šestu godinu fočanski je župnik fra Jozo Gogić. Za prioritet si je stavio izgradnju nove župne crkve po projektu arhitektice Ane Pranjić iz Tuzle. Nakon što je riješio pitanje potrebne dokumentacije i uklonio u ratu minirane i potpuno uništene temelje župne crkve, organizirao je dan uoči Velike Gospe 2011. blagoslov temelja za novu župnu crk¬vu koje je blagoslovio uzoriti Vinko kardinal Puljić. Već sljedeće godine crk¬va je sazidana zajedno sa zvonikom, te je ugrađena krovna čelična konstrukcija, dok je prošlo godine u potpunosti postavljen krov crkve te ostakljen zvonik i istočna strana. Iste je godina ugrađeno i stubište u zvonik. Župnik fra Jozo je htio završiti postavljanje ostale staklene površine i crkvenih vrata do Velike Gospe ove godine. Do sada je prakticirao svake godine raseljenicima koji dođu za ovaj blagdan pokazati nešto novog urađenog. No, zbog poplava koje su proljetos pogodile Bosnu, posao je nakratko produljen.

Težak je povratnički kruh. Ali do sada urađeno na povratku raseljenih i infrastrukturi mjesta, daje za pravo nadati se boljemu sutra.

Datum objave: 01.03.2017.