Autor: CroExpress

Drago Cvitanovich, poznati ugostitelj iz New Orleansa, preminuo je u subotu u 95. godini, u miru, okružen obitelji. Drago je, zajedno sa suprugom Klarom, u New Orleansu bio poznat po svom restauterskom i dobrotvornom djelovanju.

Drago Cvitanovich rodom je iz Igrana kraj Makarske, a u SAD je došao 1954. U New Orleansu je u to vrijeme živjela gotovo cijela njegova rodbina koja se u međuvremenu odlučila vratiti u Hrvatsku. Svi osim Drage, koji se zaljubio u Klaru Buconić, djevojku koja je u New Orleans stigla iz Dubrovnika 1957. Sljedeće godine su se oženili nakon samo tri tjedna poznanstva i preselili u Kanadu. Godine 1964. stigli su u New Orleans sa dvojicom sinova. 

Drago se zaposlio u restoranu koji je vodila njegova sestra. Tamo je prikupljao iskustvo i otkrivao tajne zanata koji će ga proslaviti. Uz to što je učio kuhati, bio je poznat i kao najproduktivniji uzgajivač kamenica u Louisiani. U ugostiteljstvo su ušli po uzoru na svog rođaka Dragu Batinića koji je do tada imao restoran po imenu ‘Drago’s’ u mjestu Lakeview. Kada je Batinić zatvorio restoran, odlučili su sačuvati to ime i pokrenuti svoj posao. Godine 1969. otvorili su svoj prvi restoran.
22005211-standard.jpegFoto: Nola.com/Obitelj Cvitanovich
Drago je u to vrijeme dnevno znao voziti i 300 km kako bi dovozio u restoran svježe kamenice, a sa sobom je u novi restoran doveo i Mamu Ruth Jenkins, glasovitu kreolsku kuharicu. Bračnom paru Cvitanović želja je bila da plodove mora, kuhane na što više različitih načina, ponude mušterijama po prigodnim cijenama u obiteljskoj atmosferi. Broj jedan uvijek su bile – kamenice.

Danas, njegov restoran ‘Drago’s’ radi na tri lokacije. Drago je bio u mirovini već dvadesetak godina, a posao je nastavila njegova obitelj. Voditelj restorana je njegov sin Tommy.

Obitelj Cvitanovich poznata je po svojoj darežljivosti i filantropiji, a Drago i Klara dobitnici su i mnogih priznanja restauterske i gastro industrije.

‘Drago i Klara Cvitanovich uselili su iz Hrvatske u lipnju 1964., s vizijom da samo uz težak rad i upornost mogu uspjeti. Ono što su ostavili svojim sinovima i drugima je primjer koji trebaju slijediti iduće generacije’, piše u podnožju ‘Spomenika useljeniku’ na obali rijeke Mississipi u New Orleansu.

Drago će biti pokopan u utorak. 

Datum objave: 06.02.2017.