Autor: Leonardo Pindrić

U njemačkom Umu održan je turnir ‘prstena’, tradicionalne igre porijeklom iz Bosanske Posavine. Natjecalo se čak 15 ekipa, a ove subote slijedi novi turnir, ovaj put u Münchenu.

Prsten je stara igra iz Bosanske Posavine. Glavni rekvizit u igri prstena je okrugli, četverokutni, šesterokutni ili okrugli mjedeni, bakreni ili od drugog metala napravljen prsten ili navoj, a može se koristiti i drugi sličan predmet. Prsten se igra sa 10 kapica koje su zapravo šeširi, kojima je odsječen obod.

Jedan igrač sakrije prsten pod jednu od kapica, a zadatak njegovih protivnika je da ga pronađu u što manje pokušaja. Oni najprije traže ‘išćile’, to jest određuju svako svoje kapice ili kapicu, pod kojom smatraju (‘sumiraju’ – sumnjaju) da je prsten. Tako se i kapica pod kojom se smatra da je prsten zove ‘išćil’. Bilo dogovorno sa ostalim suigračima, bilo samoinicijativno, jedan od igrača doslovce udara kapu pod kojom misli da je prsten. Tako da prsten, ako je pod kapom, zna ‘frknuti’ visoko u zrak.

28. siječnja 2017. je održan četvrti po redu turnir ‘prstena’ u Ulmu, na kojem je se natjecalo 15 ekipa iz Njemačke i iz Austrije. Uz brojne gledatelje, domaću gozbu i izvornu posavsku glazbu, feštalo se i igralo prstena do sitnih jutarnjih sati.

Organizatori se zahvaljuju svima koji sudjelovali na ovom turniru. Prvo mjesto su podijelile ekipe iz Innsbrucka i iz Stuttgarta. Sljedeći turnir će se održati ove subote, 04.02.17 u Münchenu. Više informacija potražite na Facebook stranici ‘Posavske prstendžije’.

Datum objave: 01.02.2017.