Autor: Hina/CroExpress
Jubilarni 70. Hrvatski bal otvoren je u subotu navečer u hotelu Schoenbrunn glazbeno scenskim prikazom sedamdeset godina te najznačajnije kulturne manifestacije gradišćanskih Hrvata u Beču.

Bal je jedna od najvažnijih godišnjih kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata koji su kroz pet stoljeća sačuvali hrvatsku kulturu, identitet i jezik na tlu Austrije.



U 18-minutnom glazbeno-scenskom projektu ‘70. godina Hrvatskog bala’ je nastupio gradišćanski glumac Gugi Kusztrić uz pratnju zagrebačkog jazz orkestra i gradišćanskog glazbenog sastava Blue Danube & Družice.

Bal je okupio više od 1000 Hrvata iz Beča i Gradišća, njihove goste iz Hrvatske i susjednih država te prijatelje Austrijance.

‘Bal je tradicija i izraz njegovanja hrvatske kulture i običaja ‘ rekao je posebni izaslanik hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

‘Posebno je važno da se bal održava 70. put što govori o očuvanju njihove vlastitosti kroz stoljeća i ukorjenjenosti u austrijsku sredinu, važna su spona u političkom, diplomatskom, gospodarskom a prije svega kulturnom području između Hrvatske i Austrije’, rekao je.

‘Hrvatska je za Austriju zemlja partner s kojom nas vežu vrlo bliski bilateralni odnosi na svim razinama’, izjavio je Hini glavni tajnik u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova Michael Linhart naglasivši da je’ Hrvatska jako važna za daljnji razvitak na zapadnom Balkanu’.

Zastupnik u austrijskom parlamentu i predsjednik parlamentarne skupine prijateljstva Austrije i Hrvatske Niki Berlaković kazao je da ga veseli duga tradicija bala kojeg je ocijenio ‘sjajnom priredbom i krunom svih događanja gradišćanskih Hrvata’.

‘Značenje bala je u okupljanju Hrvata i njihovih gostiju iz različitih zemalja središnje Europe te ima međunarodni karakter’, rekla je hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

Datum objave: 22.01.2017.