Autor: Zoran Stupar

Darlene Reed iz Pittsburgha, Pennsylvania, protekle je dane provela u Hrvatskoj u potrazi za svojim korijenima. Ova životna avantura odvela je nju, njenog supruga Billa, sestru Donnu i prijateljicu Mary, u malo selo kraj Zagreba…

Nije znala ništa o hrvatskom porijeklu


Za Darlene, djevojačkog prezimena Kovačić, je sve započelo razgovorom s kolegom u tvrtki. Rekla mu je kako je ona, kao i on, porijeklom iz Hrvatske. Kada ju je pitao odakle je njena obitelj, nije znala. Pomalo posramljena, počela je istraživati svoje porijeklo, podatke iz imigrantskog centra Ellis Island, slati upite… Doznala je i kako se svake godine iz SAD organizira putovanje u Hrvatsku tijekom kojeg Amerikanci hrvatskih korijena imaju prilike vidjeti zemlju svojih predaka, a neki od njih i susresti svoje rođake. Putovanje organizira američki Hrvat Robert Jerin, o čemu smo već pisali.

– Rekla sam suprugu da je odlazak u Hrvatsku na listi stvari koje moram napraviti prije nego umrem. Sve se poklopilo i evo nas – priča nam Darlene.

Darlene je imala samo ime i prezime rođaka s kojim se njena majka dopisivala te neke stare fotografije, koje je ponijela na put. Stupila je u kontakt s genealoginjom u Hrvatskoj.

– Dala sam joj podatke i ona je kontaktirala sve ljude u tom selu istog prezimena. Žena se javila prije par tjedana i rekla da su njena baka i moja baka bile sestre. Bili smo oduševljeni što smo našli blisku rodbinu, a i oni su bili uzbuđeni što dolazimo – kaže Darlene.

Upoznali tridesetak rođaka


Stigli su tako u Mičevec, selo kraj Zagreba.

– Kako puno rođaka živi u istom selu, bili smo u tri različite kuće. Hrana je dolazila, vino je dolazilo, ljudi su dolazili… Na kraju smo bili na tradicionalnoj proslavi u vatrogasnom domu i upoznali sigurno tridesetak rođaka i s bakine i s djedove strane. Još uvijek ih nismo sve smjestili. Za kraj su nam poručili da, kad se vratimo, planiraju organizirati VELIKU proslavu, hahaha – kroz smijeh govori naša sugovornica.

Darlene je oduševljena ovim iskustvom.

– Nevjerojatno je lijepo pronaći samo jednog rođaka, a kamoli cijelu zajednicu rođaka. Tretirali su nas kao kraljeve, bili su jako uzbuđeni što smo došli. To je za mene definitivno vrhunac ovog putovanja – zaključuje. 

Datum objave: 06.12.2016.