Autor: Z.S./ORF

Gradišćanski Hrvati u mađarskom mjestu Kemlja (Kimle) još se uvijek drže jednog jedinstvenog običaja. Na predvečerje svetkovine sv. Barbare, koju slavimo 4. prosinca, žene se oblače cijele u bijelo, na glavu stavljaju maramu kako im se lice ne bi vidjelo i, ništa ne govoreći, obilaze domove. 
Naime, sv. Barbari je prema legendi otac odrubio glavu. Ona je danas jedna od četrnaest svetih pomoćnika u nevoljama. Hrvati Kemlja spominju je se na jedinstven način, no običaj gaji tek još nekoliko žena. Obuku se u bijelo, s time da im marama prekriva lice. U jednoj ruci drže kuhaču, a u drugoj vrećicu sa slatkim. Ništa ne govore; umjesto njih priča žena, djevojka ili muškarac koji je prate. Oni djecu primjerice pozivaju na molitvu. Djeca kleče pred ženom u bijelom i mole očenaš. Barbara im tad stavi kuhaču na usta čime im dijeli blagoslov, a zatim dobiju i slatkiše. Bijela boja pri tome simbolizira čistoću, a marama na glavi – odrubljenu glavu.

Kemljansko Kulturnoumjetničko društvo ‘Konoplje’ nedavno je upriličilo i Barbarinu večer. Tom su prilikom publici prikazali ovaj običaj, a održan je i izbor najljepše Barbare. 

Datum objave: 05.12.2016.