Autor: Zoran Stupar
Hillary Clinton ili Donald Trump, dvojba je koju će Amerikanci danas konačno, nakon gotovo beskrajnih debata, predviđanja i anketa, riješiti. Sedam birača iz Dixville Notcha, na krajnjem sjeveroistoku SAD-a, već je simbolično otvorilo predsjedničke izbore, glasujući u noći s ponedjeljka na utorak u Apalačkom gorju.

Na ovim predsjedničkim izborima šestero je kandidata za nasljednika Baracka Obame. Najveće šanse, kao i obično, imaju kandidati demokrata i republikanaca. Ali kandidata je još: libertarijanac Gary Johnson, ‘zelena’ Jill Stein, nezavisni Evan McMullin te kandidat konzervativne Ustavne stranke, Darrel Castle. U Dixville Notchu četiri glasa dobila je Hillary Clinton, Donald Trump je dobio dva, a jedan je dobio libertarijanski kandidat Gary Johnson.

A za koga će, među ovom šestorkom, glasovati američki Hrvati i njihovi potomci i zašto? U razgovoru s njih petero iz pet različitih američkih saveznih država, doznali smo njihove osobne političke sklonosti i stavove.

Jen Linka Minns
iz Vermonta nije oduševljena niti jednim od kandidata, ali…

– Glasovat ću za Hillary. Niti jedan od dvoje glavnih kandidata mi nije posebno privlačan, ali moji osobni politički stavovi se više preklapaju s njenim. Također, brine me to što Trump nema iskustva u vladanju i vođenju, prereakcionaran je i preemocionalan i mogao bi biti izuzetno opasan ako ga se stavi na poziciju moći. Nije dobar vođa niti dobar primjer. Narcisoidan je, preponosit, impulzivan, a smatram da to nisu dobre karakteristike jednog vođe – kaže nam Jen.

Brine je i koga bi Trump nominirao za Vrhovni sud.

– Sljedeći predsjednik vjerojatno će nominirati barem troje sudaca. Bojim se da će Trump, ako pobijedi, nominirati samo krajnje konzervativne suce, koji bi mogli ograničiti građanske slobode te slobodu vjeroispovijesti i imigracije. Iako se ne slažem sa svim što Hillary govori i znam da nije savršena, manje me strah kuda će ona odvesti našu zemlju u četiri ili osam godina, nego što je to slučaj s Trumpom – zaključuje Jen.

Robert Jerin
iz Shaker Heightsa u saveznoj državi Ohio, svoje povjerenje daje kandidatu Libertarijanske stranke, Gary Johnsonu.

– Glavni razlog je vanjska politika, koja izgleda da se ne mijenja bez obzira jesu li na vlasti republikanci ili demokrati. Samo pogledajte kakvo sustavno uništavanje i potrese proizvela naša pogrešna politika u Siriji i Libiji. Rezultat su masovne migracije i izbjeglice i, djelomice, pomaganje u stvaranju terorističkih grupa. Dvoje glavnih kandidata će nastaviti s destruktivnom vanjskom politikom. Planovi dvoje kandidata dovest će do još većeg nacionalnog duga. Unatoč tome, oni ignoriraju probleme poput mirovinskog osiguranja, kojeg će se sustav vjerojatno urušiti za 10 ili 20 godina. Retorika oboje glavnih kandidata nas dijeli po etničkoj, rasnoj i ekonomskoj liniji – objašnjava Robert svoj izbor.

Johnson je bio kandidat i na izborima 2012. i dobio je 1,3 milijuna glasova (0,99%). Bivši je guverner New Mexica te osnivač jedne od najvećih građevinskih tvrtki u ovoj saveznoj državi.

Rosemary Gard, američka književnica hrvatskog porijekla iz Crown Pointa, Indiana, smatra da je Clinton bolji izbor od Trumpa.

– Ne poštujem je u potpunosti, ali ne mogu pronaći niti jedan razlog da glasujem za Trumpa. On nema kvalitetu spašavanja i proveo je veći dio svog života varajući ljude korištenjem zakona, a za svoju korist. Smatram da je neodgojen i da mu u cijelosti nedostaju kvalitete kakve želim kod našeg predsjednika.

Sandra Pozar-Keeter iz Harvesta, Alabama, također će glasovati za Clinton.

– Za mene je sve u dosadašnjim postignućima i iskustvu. Trump nema iskustva u vladanju niti s nacionalnom sigurnošću. U Americi je izazvao mržnju i čini se da uživa u toj neslozi. Clinton je borac i još uvijek snažno stoji, unatoč pokušajima da se uništi njena reputacija – kaže Sandra.

Rose Mitcham is Seattlea, Washington, iskoristila je mogućnost ranog glasovanja.

– Suprug i ja glasovali smo za Clinton. Voljela bih vidjeti mnoge politike Clinton u praksi jer trebamo besplatno fakultetsko obrazovanje za sve američke državljane. Mnogo je politika s obje strane koje bi mogle biti jako dobre za naše društvo, ali smetaju me politički nekorektni komentari. Dolazimo iz raznih rasa, iz različitih pozadina. I sama sam odrasla u multietničkom društvu u Washingtonu. Također, moja generacija žena je pomogla promijeniti zakone, kako bi društva promijenile pogled na žene i poštovale ih.Zbog toga ne želim da čovjek poput Trumpa bude u Bijeloj kući. Birali smo manje od dva zla, a Clinton će svoje grijehe iz prošlosti opravdavati pred Bogom.

Iako se u nekim mjestima već glasovalo, izbori službeno počinju u 6 sati na istočnoj obali (12 sati po hrvatskom vremenu). Uskoro ćemo doznati hoće li SAD dobiti prvu ženu predsjednicu ili će prvi čovjek SAD-a biti Donald Trump.

Datum objave: 08.11.2016.