Autor: IKA/CroExpress

Peti susret hrvatskih studenata iz Njemačke održan je u Berlinu, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i Hrvatske katoličke misije (HKM) Berlin. Na susretu, koji je počeo u subotu 29. listopada u prostorijama misije, okupilo se stotinjak studenata.

Sve je na početku pozdravio voditelj HKM Berlin i župnik njemačke župe sv. Sebastijana fra Frano Čugura. Potom je pozdravnu riječ uputio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, posebno zahvalivši pastoralnim djelatnicima HKM Berlin (voditelju misije fra Frani Čugura, dušobrižnicima – fra Radoslavu Toliću i fra Edvardu Sokolu i đakonu Nikoli Kaya) i studentima HKM Berlin, koji su se svesrdno zauzeli oko organizacije susreta. Program je vodio Dominik Ćepulić, koji je kratko predstavio apostolskog nuncija u SR Njemačkoj nadbiskupa mons. dr. Nikolu Eterovića, koji je održao prigodno predavanje o Svetoj Stolici i o prioritetima diplomacije Svete Stolice

Nakon predavanja mons. Eterovića slijedio je međusobno upoznavanje studenata u obliku kviza.
Predavanje o životu i ljubavi održao je prof. dr. Davor Pavuna, koji je predstavljen kao jedan od uglednijih fizičara današnjice. U predavanju je dr. Pavuna posvjedočio kako je do 29-te godine bio daleko od Boga i Crkve, oslanjajući se potpunosti na ovozemaljske i prolazne vrijednosti. U svome traženju bio je u Indiji, kod raznih gurua, među njima i Sai Babe i drugih. Bio je i u budizmu. Sve je prošao, od Kabale do Moonovaca, do Hare Krišne dok nije na posljetku upoznao Isusa Krista. Otkako je upoznao Isusa Krista, neumorno održava tribine i predavanja govoreći na vrlo dojmljiv način o svom životnom putu – od ateista do gorljivog vjernika, svjedočeći vjeru u Isusa Krista.

U popodnevnim satima organizirano je razgledavanje Berlina – od Brandenburških vrata do Alexanderplatza. U večernjim satima bila je prigoda za ispovijed, a misno slavlje u crkvi sv. Sebastijana, u kojoj je i slika bl. Alojzija Stepinca, predvodio je i propovijedao mons. Eterović. Pjevanje je predvodila skupina studenata uz pratnju na orguljama Ane Draganović i pratnji na gitari Dominika Ćepulića. Nakon zajedničke večere bilo je druženje.

Studenti su u nedjelju 30. listopada zajedno s vjernicima misije sudjelovali u misnom slavlju u crkvi sv. Sebastijana. Sv. misu je predvodio dušobrižnik u HKM Frankfurt fra Marko Domazet-Lošo, a propovijedao je delegat vlč. Ivica Komadina. Pjevao je misijski zbor, a na kraju i skupina studenata. Studenti su se nakon ručka, nakon što su im na susretu zahvalili fra Frano Čugura i delegat vlč. Ivica Komadina, vraćali svojim odredištima.

U pratnji studenata bili su don Mato Križić (HKM Ingolstadt), fra Zvonko Tolić (HKM Stuttgart – centar) i fra Marko Domazet Lošo (HKM Frankfurt).

Datum objave: 01.11.2016.