Autor: CroExpress

Prva službeno uvedena hrvatska trobojnica bila je zastava bana Josipa pl. Jelačića. Sastavljena je od hrvatskih crveno-bijelih i slavonskih plavo-bijelih boja i po prvi put istaknuta u Zagrebu 5. lipnja 1848. godine prilikom proglašenja Josipa pl. Jelačića banom.

Popularnost ove kombinacije boja, koji koristi velik broj država svijeta, neki pripisuju jednostavnosti kojom se u prošlosti moglo obojati tkaninu u crvenu i plavu boju. Za svaku državu te boje imaju neko značenje, uglavnom simboličke i neformalne prirode. 

Tako je američki predsjednik Ronald Reagan 1986. rekao da crvena u njihovoj trobojnici simbolizira spremnost na žrtvu i hrabrost, plava spremnost i pravdu, a bijela čiste namjere i visoke ideale.

Ruska zastava prvi je put korištena u 17. stoljeću na njihovim trgovačkim brodovima, da bi kasnije trobojnica postala simbolom Ruskog Carstva. Neki vjeruju da bijela simbolizira velikodušnost, plava vjernost, a crvena hrabrost.

Francuska zastava se ponekad kao simbol veže uz ideale Francuske revolucije: sloboda (plava), jednakost (bijela), bratstvo (crvena).

Evo koje još zemlje koriste ovu kombinaciju boja na zastavi:

eDi53l9.jpgIzvor: Wikipedia

Datum objave: 18.10.2016.