Autor: Z.S./The Local

Bečke vlasti zabranile su dijeljenje Kurana na cesti u bečkom kvartu Doebling. No, kako su organizatori dijeljenja već ignorirali zabranu, ostaje vidjeti hoće li ona stupiti na snagu.

Dijeljenje Kurana u Austriji došlo je pod pasku javnosti nakon što je otkriveno da je jedan od pokretača akcije Mirsad Omerović, koji je organizirao odlazak Samre Kesinović (17) i Sabine Selimović (15) u Siriju, kako bi se pridružile teroristima Isis-a. Vlasti su tada pokušale zabraniti javno dijeljenje Kurana, no organizatori akcije su se selili iz kvarta u kvart i ignorirali zabranu.

Njemačka ima slična iskustva – u saveznoj državi Nordrhein-Westfalen islamisti su koristili štandove s bijelim pokrovom i Kuranom na njima. obavještajne službe upozoravale su da je riječ o kampanji kojom se regrutiraju radikalni islamisti. Samo u ovoj državi, procjenjuje se, ima 2700 selafija, od kojih se njih više od 600 smatra nasilnima. Obavještajci smatraju da se iza djelitelja Kurana kriju bogati donori iz arapskog svijeta.

Grad Bonn je pokušao zabraniti ovakvu kampanju, međutim sud u Kölnu je procijenio da bi bila riječ o kršenju slobode vjeroispovijesti.

Datum objave: 07.10.2016.