Autor: Stjepan Bingula

Hrvati se po dolasku u Njemačku, uglavnom zbog neinformiranosti, susreću s raznim problemima. Ovo je jedan od primjera:

RukrJGw.jpg

Auto sa stranim tablicama u Njemačkoj možete voziti do šest mjeseci. Poslije toga morate platiti porez, a onda možete strane tablice imati još šest mjeseci, ukupno najduže godinu dana. Nakon godinu dana obavezno idu njemačke tablice. Ali to nije sve.

Onaj tko ima prebivalište u Njemačkoj, mora od prvog dana prijaviti auto na njemačke tablice! Iako se zakonski prebivalište dokazuje automatski nakon šest mjeseci boravka. Ali opet jedan ‘ali’: prebivalište imaš čim si se zaposlio, ako imaš ugovor iznad šest mjeseci, ako si iznajmio stan na neodređeno vrijeme, ako djeca idu u školu. Znači od prvog dana boravka većini vas je ovdje prebivalište.

Ako vam samo naplate neku kaznu i porez, imali ste sreću. Inače je zakon takav da, ako ne platiš porez i nemaš tuzemno osiguranje, kao da se voziš s neregistriranim autom.  Pa vi i dalje gledajte da zeznete državu! (Je li to ostatak balkanskog mentaliteta?) 

Na njemačkim cestama ima malo previše muljatora pa država ne može sve kontrolirati, bili to Poljaci, Hrvati ili neki drugi narod. Zakon vrijedi i provodi se za sve jednako.


O autoru 
Stjepan Bingula hrvatski iseljenik koji više od 30 godina živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa ‘Nova budućnost u Njemačkoj’ te ‘Moj život sutra…Njemačka’.


Datum objave: 06.10.2016.