Autor: CroExpress

Članak je prenesen s bloga ZAGREB – DUBLIN / MALO DRUGAČIJI DUBLIN.

Dok sam bila u procesu traženja posla, svaki novi recruiter s kojim bih kontaktirala me, između ostaloga, pitao želim li raditi puno radno vrijeme ili samo pola. Naravno da sam rekla da želim raditi puno radno vrijeme jer sam mislila ako kažem da želim raditi pola, da ću ispasti lijena, nezainteresirana za posao i da ću si time smanjiti šansu za dobivanje posla. Osim toga smatrala sam da je većina poslova na puno radno vrijeme.

Stvarnost je potpuno drugačija. Ovdje je sasvim normalno i uobičajeno da (najčešće) žene rade doslovno onoliko koliko žele i kada žele.
Primjeri neuobičajenog radnog vremena žena za koje ja znam, ne iz nekih dalekih priča nego iz prve ruke:

– radi pet dana u tjednu od toga radi dva od kuće
– radi četiri dana u tjednu od toga jedan dan od kuće
– radi pola radnog vremena od ponedjeljka do četvrtka, petak i vikend ne radi
– radi pet dana u tjednu, ali svaki dan sat vremena kraće od ostalih
– radi samo tri dana u tjednu
– ova mi je najbolja – radi JEDAN dan u tjednu i to samo nedjeljom, jer preko tjedna brine o djeci, nedjeljom djecu preuzima muž, a ona u stvari posao ide zbog društvenog života i mentalnog zdravlja!

Genijalno!

Tako je Plavuša (autoričina kćer, op.ur.) za ljetni posao u lancu kafića dobila odmah ugovor na neodređeno, a tokom školske godine doslovno može raditi – kada god joj paše! Kad ima vremena vikendom, praznicima, samo se treba javiti i biti će ubačena u raspored.

U biti, sve moguće kombinacije vremena su sasvim uobičajena stvar, nitko se tome ne čudi i nitko to ne uzima kao nešto negativno.

Ostatak članka pročitajte OVDJE. 

Datum objave: 06.10.2016.