Autor: Z.S.

Nogometni klub Sydney United 58 ove će nedjelje igrati veliko finale NPL-a. Riječ je o utakmici čiji je pobjednik praktički australski drugoligaški prvak (postoji nekoliko drugih liga). Međutim, za razliku od europskih sustava natjecanja, prvak australske druge lige ne može ući u prvi razred australskog nogometa, A-League.

Sydney United 68 je klub koji su osnovali hrvatski iseljenici, a i danas ima snažne veze sa hrvatskom zajednicom. Klub je tako sudjelovao na Svjetskom prvenstvu iseljeničkih klubova prošle godine u Zagrebu. U svojoj je povijesti odgojio poznate australske reprezentativce hrvatskih korijena poput vratara Željka Kalca i braniča Tony Popovica.

Sportski direktor kluba Sam Krslović uoči finala upozorio je Australski nogometni savez (FFA) da drugoligaški klubovi neće još dugo trpjeti zatvorenost prve lige za promociju najboljih drugoligaša.

‘Mi smo kao klub bili vrlo strpljivi, ali vrijeme je isteklo. Napravili smo pravu stvar kod stvaranja A-League, podržali smo uspostavljanje novog nacionalnog natjecanja iako u njemu nismo sudjelovali. Ali dosta nam je, vrijeme je da nogomet evoluira. Klubovi poput našeg trebaju veću pozornicu’, poručio je Krslović za smh.com.au.

Problem je i hrvatski identitet kluba. U prošlosti, FFA je zahtijevao od klubova da mijenjaju etnička imena. Pitanje je kako bi se danas odnosili prema klubovima sa etničkom pozadinom.

‘Društvo je napredovalo od dana NSL-a (stare australske nogometne lige, op.a.). Ako raspravljamo o homoseksualnim brakovima, zašto ljude još uvijek muči etničko naslijeđe? FFA nam priznaje to što smo napravili za nogomet, ali i osuđuje nas zbog naše pozadine. Činjenica je da je nogomet u hrvatskom DNK. To je tako’, kaže Krslović.

Želja direktora Sydney Uniteda je da se sastane s čelnicima FFA, a vjeruje da bi to željeli i drugi njegovi kolege.

‘Ako FFA ne počne slušati, neminovno je da klubovi uzmu stvari u svoje ruke’, zaključuje.

Sydney United u nedjelju u finalu NPL-a igra protiv Edgeworh Eaglesa. 

Datum objave: 29.09.2016.