Autor: CroExpress

Fra Antun Mrzlečki iz Karlobaga je s hrvatskog na njemački jezik preveo knjigu ‘Život na meti – francuski dragovoljac u Domovinskom ratu’, autora Marca Charuela i Gastona Bessona. Knjigu njemačko čitateljstvo trenutno može čitati u elektronskom obliku, a fra Antun prikuplja donacije kako bi je mogao tiskati.

Kroz priču o svom ratnom putu autori ove knjige progovaraju o stranim dragovoljcima Domovinskog rata, ljudima koji su iz drugoga svijeta, kulture i okružja došli u Hrvatsku i borili se za njezinu slobodu i neovisnost. S njima se borio i fra Antun.

– Zbog tad njemačkog državljanstva, s njima sam sudjelovao u obrani Domovine prije nego sam postao fratar. Strani dragovoljci (ne plaćenici), bivši profesionalni vojnici, legionari francuske Legije stranaca i drugi, kojih je bilo više od 500 iz različitih zemalja, mnogi u HOS-u (prema nekim procjenama i do 700), imali su veliki postotak od oko 15% poginulih. Premda mnogi od njih nemaju ni status branitelja, a niti neki skroman spomenik poginulih na Mirogoju, preživjeli žele samo da se ne zaboravi njihov doprinos slobodi našeg naroda – kaže fra Antun.

Knjigu je na hrvatskom jeziku izdao Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata. Lektorirana knjiga ‘Ein Leben in der Schusslinie – französischer Kriegsfreiwilliger im kroatischen Unabhängigkeitskrieg’ je na Amazon.de Kindle Books, u elektronskom obliku, sada dostupna i čitateljstvu njemačkog govornog područja.

Fra Antun sada sakuplja donacije za tiskano izdanje knjige na njemački. To bi u jednostavnoj opremi, crno-bijele fotografije, u nakladi od 1000 primjeraka, stajalo oko 25.000 kuna, a knjiga bi se izložila u glavnim knjižarama naših obalnih gradova i poslala obiteljima poginulih suboraca i ranjenih.

Dozvolom svog provincijala fra Jure Šarčevića otvorio je kunski žiro račun za donacije.

Ukoliko želite pomoći izdavanju ove knjige, ovo su podaci za uplatu:


Antun Mrzlečki
Kapucinska 1
53288 Karlobag, Hrvatska
IBAN: HR44 2340 0093 1118 3296 3 
SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb d. d.: PBZGH2X
Donacija za knjigu

Datum objave: 22.08.2016.