Autor: CroExpress

‘Krvavice, žganci i druge slastice’. Tko bi odolio ovakvom pozivu? Upravo jedna takva fešta održavala se prošlog mjeseca u Centru hrvatske zajednice u australskom Geelongu. Pozvani su bili svi Hrvati i Hrvatice, a posebice Karlovčani i Ozaljčani. Jele su se krvavice, žganci i čvarci, tradicionalni hrvatski specijaliteti. Bila je to tradicionalna ‘Karlovačka zabava’.

Geelong je grad na obali zaljeva Port Phillip, sedamdesetak kilometara jugozapadno od Melbournea. Kao i svi veći australski gradovi, dom je hrvatskoj zajednici koja i danas aktivno održava svoju kulturu i običaje. Nogomet Hrvati igraju u drugoligašu North Geelong Warriors (nekad North Geelong Croatia), kulturu i plesove njeguju u HKUD-u ‘LADO’, a još od 25. travnja 1987. okupljaju se u Centru hrvatske zajednice kako bi se zajednički prisjetili svojih korijena.

U lipnju su tako zajednički proslavili blagdan sv. Antuna. U ožujku je 450 ljudi ispunilo dvoranu tijekom tradicionalnog hrvatskog ribljeg ručka za Veliki Petak. U siječnju su organizirane maškare. Svake se godine u lipnju u prostorijama Centra svečano obilježava i Dan državnosti. Ove godine nastupili su HKUD ‘Lado’ i Hrvatska škola, a počasni gost bio je generalni konzul RH, Dubravko Belavić.

Centar hrvatske zajednice, na čijem je čelu trenutno Daniel Jurić, za svoj je prvi rođendan 1988., koji se poklopio sa dva stoljeća otkako je otkrivena Australija, otisnuo prekrasan rođendanski medaljon. Za samo nekoliko mjeseci, proslavit će i svoj 30. rođendan. Mi im želimo još deset puta toliko!

Datum objave: 11.08.2016.