Autor: CroExpress

Hrvatski katolički centar u North Fremantleu u Australiji proslavio je ovih dana svoju zaštitnicu. I to po 30. put. Sveta Ana, majka Djevice Marije, već je desetljećima njihova najsigurnija poveznica sa tisuće kilometara udaljenom Domovinom. Voditelj ovog katoličkog centra u predgrađu Pertha je fra Nikola Čabraja. I on je prošle godine proslavio veliku osobnu obljetnicu – 40. godinu svećenstva.

Želio biti svećenik otkako zna za sebe


Za fra Nikolu sve je započelo 15. kolovoza 1979. godine. ‘Naoružan’ šestotjednim tečajem engleskog jezika, sletio je u Perth. Tada 29-godišnjak, dolazio je među 30.000 Hrvata Zapadne Australije, od kojih je veliki broj živio u Fremantleu i okolici.

‘Otkako znam za sebe želio sam biti svećenik. Kada sam išao u crkvu s majkom, gledao bih u svećenika i zamišljao sebe tamo gore. Nikad nisam razmišljao o ničem drugom’, pojašnjava fra Nikola, inače najmlađi od šestero djece obitelji Čabraja.
Church_fremantle_450.jpg
Hrvatski katolički centar Sveta Ana (foto: cronet.com.au)

Kada je 1975. maturirao na sjemeništu, Crkva ga je željela poslati u Rim na daljnje obrazovanje. No, fra Nikola je imao drugu ideju.

‘Ljubazno sam odbio i zatražio da mi se dodijeli župa jer sam smatrao da je pastoralni rad moj poziv’, prisjeća se. Tri godine nakon zaređenja napokon je dobio priliku; zatraženo je da pomogne u župi u selu Garevac, gdje se svećenik razbolio. Ondje je fra Nikola proveo sedam mjeseci. I danas se sjeća razgovora sa župnikom večer uoči svog odlaska.

‘Bio je prekrasan čovjek i pitao me: ‘Što radiš ovdje?’ Ovo pitanje me poljuljalo jer sam konačno radio što sam želio. Kad je vidio moje iznenađenje dodao je: ‘Trebao bi otići van i vidjeti svijeta. Čujem da traže svećenika u Australiji, u Brisbaneu i Perthu”, priča fra Nikola.

Preko noći je odlučio otići u Australiju

‘Sjećam se kako sam molio nadbiskupa Zagreba ako bi mi mogao reći kakvo je vrijeme u Brisbaneu i Perthu. Brisbane je opisao kao vlažan i tropski dok je Perth imao sličnu klimu kao dalmatinska obala. Odmah sam odabrao Perth.’

‘Sjećam se kako sam stigao noću i na putu u North Fremantle prošli smo kroz King’s Park. Sjajna svjetla grada su me zadivila, ostao sam raširenih očiju, mislio sam kako ovo mora biti sjajno mjesto’, priča fra Nikola.

Što je vrijeme više prolazilo, to je njegovo uvjerenje jačalo.

‘Postoji nešto u Australcima što nisam vidio kod drugih ljudi, a to je da se osjećaš dobrodošlo. Možda zato jer smo svi nedavno došli – osim Aboridžina – mislim da je riječ o tom osjećaju da smo svi ‘novi’ u ovoj zemlji’, kaže fra Nikola.

Crkveni prostori u to su vrijeme bili u lošem stanju. Kroz godine stekao reputaciju čovjeka koji uvijek obavi stvar kako se spada; obnavljao je, popravljao i renovirao crkvu i župni dvor.

Fra Nikola danas je omiljen među Hrvatima ovog kraja. Jedan je od najzaslužnijih što se zajednica i dalje čvrsto drži. Nedjeljom i dalje puni crkvu. A za nekoliko dana proslavit će i 37. godinu kako je među Hrvatima Zapadne Australije…

Datum objave: 01.08.2016.