Autor: IKA/CroExpress

Na kraju 4. susreta ‘Zajedno za Europu’ koji je u Münchenu od 30. lipnja do 2. srpnja okupilo više do 1700 predstavnika tristotinjak kršćanskih udruga, pokreta i zajednica u subotu, 2. srpnja iz središta Münchena upućena je poruka ‘Susret – Pomirenje – Budućnost’. Među sudionica bilo je i deset predstavnika iz Hrvatske, Pokreta Djela Marijina, Obnove u Duhu Svetome, Schenstatske obitelji, te Međunarodne udruge katolika esperantista-ogranak u Hrvatskoj. 
U poruci se ističe da zajedništvo nema alternative, te da Europa ne smije postati utvrdom i graditi nove zidove. Nadalje se podsjeća na evanđeoske korijene europske kulture i ističe da je Evanđelje – izvor nade. Isus Krist uči nas bezgraničnoj ljubavi prema svim ljudima. Usmjerava nas ka putu milosrđa i pomirenja: možemo moliti oprost i uzajamno si opraštati. Evanđelje Isusa Krista snažni je izvor iz kojega možemo crpsti nadu za budućnost, stoji u poruci. Upozoravajući na kulturu poštovanja, u poruci se ističe da su nas strašna iskustva svjetskih ratova naučila da je mir dragocjeni dar koji moramo čuvati. naša budućnost mora biti obilježena kulturom poštovanja prema drugome, čak i prema strancima.
Pozivamo sve kršćane, a osobito poglavare Crkava da prevladaju podjele. One su uzrok patnji, nasilja, nepravdi i slabe vjeru u evanđelje. Kao kršćani želimo živjeti zajedno pomireni i u punom zajedništvu, ističe se u poruci, te se kršćane potiče da žive evanđelje Isusa Krista i svjedoče ga riječima i djelima. ‘Hodimo putem pomirenja i činimo to na način da naše zajednice, Crkve, narodi i kulture mogu živjeti ‘jedinstvo u različitosti’. Pođimo ususret osobama različitih vjera i uvjerenja s poštovanjem i nastojimo uspostaviti dijalog s njima. Nastojmo da u svijetu poraste ljudskost i mir. Imamo viziju zajedništva u Europi koje je snažnije od svakog straha i egoizma. Polažemo svoje povjerenje u Duha Svetoga koji neprekidno obnavlja i oživljava svijet’, stoji u poruci objavljenoj na kraju 4. susreta ‘Zajedno za Europu’ održanog u Münchenu.

Datum objave: 04.07.2016.