Autor: Z.S./Le News

Većina Švicaraca danas bi bila protiv inicijative Švicarske narodne stranke (SVP) protiv masovne imigracije ukoliko bi bili prisiljeni birati između pridržavanja bilateralnih dogovora s EU i inicijative SVP-a. 

Kako javlja Le News, prema istraživanju GfS Bern, tek 36% Švicaraca bi danas podržalo takvu SVP-ovu inicijativu. Njih 47% bilo bi protiv, a 17% još ne zna. Prije dvije godine 50,3% onih koji su izašli na takav referendum glasali su za SVP-ovu inicijativu.

Švicarska je na referendumu 2014. godine prihvatila ustavni amandman o kontroli imigracije iz EU. No, Europska unija takav amandman smatrala je kršenjem bilateralnih sporazuma unije i Švicarske, zbog čega je nametnula sankcije ovoj zemlji. Donji dom švicarskog parlamenta zbog toga je nedavno ratificirao proširenje sporazuma o slobodi kretanja koje se odnosi na hrvatske državljane, a sada to isto mora učiniti i Senat. Predsjednik Johann Schneider-Amman izjavio je u četvrtak da se on mora ratificirati prije 9. veljače 2017.

63% ispitanika danas bi bilo za to da se SVP-ova inicijativa primjenjuje fleksibilnije. Njih 31% se zalaže za striktnu primjenu, unatoč posljedicama koje bi donijelo kršenje bilateralnih sporazuma s EU. Što se tiče proširenja sporazuma na Hrvatsku, 60% ih je za.

‘Otežali smo si stvari 9. veljače 2014. ‘, smatra Schneider-Ammann, no dodaje kako u švicarskom ustavu postoje procedure koje dopuštaju odgodu rokova usprkos rezultatima referenduma.

‘Vjerojatno nećemo imati izbora i uzet ćemo to u obzir’, rekao je, dodavši kako nije izgledno da će se dogovor postići ovog ljeta.

Ukoliko ne ratificira ovaj sporazum, Švicarska neće moći biti u potpunosti uključena u milijarde dolara vrijedan znanstveni program Horizon 2020.

Datum objave: 27.05.2016.