Autor: Z.S.

Sandra Keeter rođena je u blizini Pittsburgha (Pennysylvania). Jedna je od četiri kćeri Josepha S. Požara i Shirley Madrishin. Otac joj je porijeklom iz okolice Karlovca; njegovi su roditelji početkom 20. stoljeća došli u SAD. Upoznali su se u Pittsburghu i 1907. godine oženili u Katoličkoj Crkvi Sv. Nikole.

– St. Nicholas je bila prva hrvatska katolička župa u Americi. Svi članovi, uključujući moje Požare, su bili iz kvarta Mala Jaska u Pittsburghu. Muškarci su bili zaposleni u čeličanama. Moj otac bio je najbolji prijatelj s Jurom (Georgeom) Franjom Katićem, također rođenom kraj Karlovca. On je u Ameriku došao 1922. sa svojom majkom, kako bi se pridružili ocu Franji. Jure i moj otac bili su najbolji prijatelji i oženili su sestre Madrishin – kaže nam Sandra.

H0IBPM7.jpg

Gornja fotografija iz 1951. godine uspomena je s vjenčanja Jure Katića i Dorothy Elizabeth Madrishin. Zanimljivo, Jurin nadimak bio je Fats (Debeli). Na fotografiji su i Sandrini roditelji Joseph i Shirley.

– Između 1930-ih i 1990-ih postala je tradicija da se svatovi fotografiraju na ovim stubama ispred kipa Sv. Nikole. Hrvatsko-američka vjenčanja u Pittsburghu su bili velki događaji i svi članovi obitelji bili su na njima. Fotografije vjenčanja mojih djeda i bake su bile poslane u ‘Staru zemlju’ kako bi se obitelj mogla hvaliti svojim susjedima kako im je djeci u Americi – pojašnjava nam Sandra.

Naša sugovornica ima uspomenu i na vjenčanje svojih djeda i bake.

2OwoHa3.jpg
Mijo Požar i Kata Bara Vojak, vjenčali su se 1907. godine u istoj crkvi.

Sandra Keeter danas živi u Alabami i volonterski se bavi genealogijom. Kako kaže, voli pronalaziti izgubljene ljude…

Datum objave: 24.05.2016.