U organizaciji Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Katedre za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, Slavističkog odbora Regionalnog centra Mađarske akademije znanosti i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, 18. i 19. listopada, u Pečuhu je održan XVII. međunarodni kroatistički znanstveni skup.

Svečano otvaranje skupa započelo je pozdravnim govorima predsjednika Regionalnog centra Mađarske akademije znanosti Gábora L. Kovácsa, dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu Krisztiána Benea, predsjednika Hrvatske državne samouprave Ivana Gugana te generalnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj, Drage Horvata.

Plenarna predavanja održali su ugledni kroatisti Ivan Marković (Zagreb), koji je govorio o 75. obljetnici Katedre za hrvatski standardni jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Silvestar Balić (Pečuh), koji je obilježio 20 godina djelovanja Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, te Stjepan Blažetin (Pečuh), koji je govorio o 75. obljetnici Katedre za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu.

Tijekom skupa predstavljena je i knjižica pod nazivom Katedra za hrvatski jezik i književnost 75, koju je predstavila urednica Timea Bockovac.Dvodnevni rad u sekcijama bio je posvećen raznovrsnim temama vezanim za jezik, književnost i kulturu Hrvata u Mađarskoj.

Posebnu vrijednost donijeli su sudionici iz Hrvatske, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici Hrvata u Mađarskoj, koji su kroz izlaganja istraživali jezične problematike, očuvanje identiteta, povijest Hrvata u Mađarskoj, te književnost i kulturnu baštinu ove zajednice.

Prvoga dana sudionici skupa imali su priliku pogledati kazališnu predstavu Ribe autorice Elaine May, u prijevodu i režiji Čarne Kršul, izvedenu u Hrvatskom kazalištu Pečuh.

Skup je potvrdio važnost očuvanja hrvatskog jezika i kulture među Hrvatima u Mađarskoj te pridonio daljnjem jačanju znanstvene i kulturne suradnje između Hrvatske i Mađarske.


Autor: CroExpress Datum objave: 21.10.2024.