U prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, u četvrtak, 17. listopada, Udruga bunjevačkih Hrvata ‘Dužijanca’ organizirala je promociju dviju knjiga koje osvjetljavaju značajne trenutke povijesti bunjevačkih Hrvata.

Prvu knjigu, autora Nace Zelića, pod nazivom ‘Javna proslava Dužijance od 1968. do 1971. godine u Subotici – Svjedočenje‘, predstavio je subotički novinar i publicist Zlatko Romić. O njezinom nastanku u ime nakladnika, UBH ‘Dužijanca’, govorio je direktor udruge Marinko Piuković, dok je stručni osvrt dala dipl. etnologinja Biserka Jaramazović Ćurković, rodom iz Subotice.

Drugu knjigu, ”Spomenica 2 – ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu‘, predstavio je njen autor, mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik UBH ‘Dužijanca’. O povijesnoj važnosti ovog djela govorila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i saborska zastupnica Jasna Vojnić, koja je sudjelovala u prošlogodišnjim događajima u Blagaju i Mostaru.

Predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, Ivo Martinović, također se obratio nazočnima, istaknuvši važnost očuvanja baštine i kulture Bunjevaca. Organizator događaja, uz HMI, bio je domaćin večeri.

U sklopu programa prikazani su dokumentarni filmovi ‘Dužijanca 1968.‘ i ‘Dužijanca u Mostaru‘, koje je montirao i obradio Zvonimir Sudarević. Posebna čast večeri bila je prisutnost Gorana Zelića, sina autora Nace Zelića, koji je sa suprugom Arijanom i članovima obitelji nazočio promociji.

Među uglednim gostima bili su i predsjednik Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, suradnici, te predstavnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, viši savjetnik specijalist Vedran Iskra. Program je vodila dopredsjednica UBH ‘Dužijanca’ Ljiljana Dulić.

Ova večer bila je prigoda za evociranje sjećanja na važnu tradiciju Dužijance i doprinos Bunjevaca očuvanju hrvatske kulturne baštine.


Autor: CroExpress Datum objave: 18.10.2024.