U Petrovaradinu je obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića, jednog od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Ban Josip Jelačić, velikan hrvatskoga naroda, rođen je 16. listopada 1801. godine, prije točno 223 godine, upravo u Petrovaradinu. Proslavu ovog važnog datuma organizirali su Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Jelačić”.

Svečanost je započela svetom misom u crkvi sv. Jurja, koju je predvodio srijemski biskup mons. Fabijan Svalina. Nakon mise održan je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili zbor, tamburaši i klapa HKPD-a “Jelačić”.

Hrvati u Srbiji obilježili Dan rođenja bana Josipa Jelačića

Karolina Bašić, predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, izjavila je kako je ovo dan sjećanja na bana Josipa Jelačića, osobu koja može biti uzor svima koji rade za dobrobit zajednice. “Dan rođenja bana Jelačića prilika je da se prisjetimo vrijednosti poput očuvanja hrvatskog identiteta, socijalne pravde, jednakosti i borbe za naš narod,” rekla je Bašić.

Hrvati u Srbiji obilježili Dan rođenja bana Josipa Jelačića

Bašić je također govorila o obnovi rodne kuće bana Jelačića, čiji radovi nisu uspješno završeni, ali se očekuje završetak uz pomoć Vlade Republike Hrvatske. Planira se da ta kuća postane mjesto okupljanja, rasta i inspiracije za cijelu zajednicu.

Savjetnik pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dr. sc. Milan Bošnjak, istaknuo je kako je ban Jelačić bio ne samo hrvatski, već i europski junak, te da bi njegova ostavština trebala biti temelj za jačanje suradnje između Hrvatske i Srbije. Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije, Tomislav Žigmanov, poručio je da hrvatska zajednica u Srbiji mora biti ponosna na svoje naslijeđe i raditi na jačanju dijaloga i zajedništva.

Hrvati u Srbiji obilježili Dan rođenja bana Josipa Jelačića

Proslava je završena uz poruku o važnosti očuvanja kulturnog identiteta Hrvata u Srbiji.


Autor: CroExpress Datum objave: 17.10.2024.