Danas se Hrvatska s ponosom i tugom prisjeća se jednog od svojih najvećih heroja Domovinskog rata – Blage Zadre.

Kao simbol herojske obrane Vukovara, Blago Zadro bio je primjer neustrašivog vođe koji je vlastitim djelima uspostavio vojnu doktrinu „Za mnom“ – doktrinu koja nije poznata u mnogim vojskama, gdje časnici stoje iza crta bojišnice. Zadro, naprotiv, predvodio je svoje gardiste s čela, hrabro koračajući u bitku, dajući život za slobodu i suverenitet Hrvatske. Njegovo ime postalo je sinonim za junaštvo i hrabrost koja je oblikovala pobjedničku hrvatsku vojsku.

Zadrina hrabrost nije bila samo u njegovoj fizičkoj prisutnosti na bojištu, već i u genijalnoj vojnoj strategiji. Neprijatelja je zbunjivao i demoralizirao svojim postavljenim položajima i vojnim planovima. Njegovi gardisti slijedili su ga bez pogovora, znajući da se bore uz vođu koji je spreman dati sve za slobodu. Zadrina smrt na prvoj crti bojišnice bio je težak gubitak, ali njegova legenda živi i danas. Njegove riječi i djela ostaju nadahnuće generacijama koje dolaze, simbolizirajući vječnu borbu za pravdu i domovinu.

Poruka Zadrina života: Naučite djecu hrabrosti

Blago Zadro nije bio samo heroj Domovinskog rata, već uzor svakom Hrvatu. Njegova požrtvovnost i neustrašiva obrana domovine trebaju nam biti vodilja u svakodnevnom životu. Kako je jasno naglasio još jedan heroj Domovinskog rata, Velimir Đerek Sokol: „Hrvatska se ne brani na Trgu bana Josipa Jelačića, nego tamo gdje krvari, a to je Vukovar.“ Blago je svojom hrabrošću pokazao da borba za domovinu ne poznaje granice. Njegov život i žrtva trebaju nas potaknuti da hrabro zakoračimo u svaku bitku, bila ona velika ili mala, i prenesemo tu hrabrost budućim generacijama.

Poruka za budućnost

Blago Zadro svojim primjerom postavlja moralni kompas za sve nas. Njegova žrtva i žrtva svih hrvatskih branitelja moraju nas podsjećati da se sloboda nikada ne uzima zdravo za gotovo. Svaki Hrvat, bez obzira na poziciju, treba živjeti prema Zadrinoj filozofiji „Za mnom“ – ne čekati nekoga drugog da nešto poduzme, već sam preuzeti odgovornost za budućnost.

Učite svoju djecu da budu hrabri i ponosni, domoljubni i odgovorni, kao što je to bio Blago Zadro. Njegovu žrtvu i žrtvu svih drugih hrvatskih branitelja trebamo zauvijek imati u podsvijesti, pogotovo oni Hrvati na pozicijama na kojima odlučuju o budućnosti Hrvatske. Trebaju uzeti njegov život za primjer, reći ‘Za mnom’ i boriti se na svaki način za boljitak Hrvatske.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 16.10.2024.