Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se, uoči 3. sastanka na vrhu Ukrajina – Jugoistočna Europa, s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Njih su dvojica suorganizatori dubrovačkog skupa na kojemu sudjeluju i visoki dužnosnici dvanaest zemalja regije.

„Ukrajina je među prvima 90-ih priznala Republiku Hrvatsku, a danas brani svoju slobodu“, poručio je Plenković, dodavši da će Hrvatska nastaviti pružati političku, humanitarnu, gospodarsku i vojnu pomoć Ukrajini te snažno podupirati njezin europski put.

Nakon bilateralnog sastanka, Plenković i Zelenski potpisali su Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine, kojim će se formalizirati već postojeća suradnja između dvije zemlje, osobito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina.

Plenković i Zelenski potpisali Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine

Prenosimo Ukrajini jedinstvena hrvatska iskustva

„Prenosimo Ukrajini jedinstvena iskustva Hrvatske u području humanitarnog razminiranja, procesuiranja ratnih zločina i skrbi za ratne veterane, kao i iz pristupnog procesa“, kazao je predsjednik hrvatske Vlade.

Samit u Dubrovniku treći je sastanak na vrhu u ovom formatu, nakon što je prvi održan u kolovozu 2022. u Ateni, a drugi u veljači 2024. u Tirani.

Plenković i Zelenski potpisali Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine

Glavni je cilj sastanka iskazati podršku zemalja jugoistočne Europe Ukrajini koja se već dvije i pol godine suočava s ruskom agresijom.


Autor: CroExpress, Vlada RH Datum objave: 10.10.2024.