Danas u Subotici počinju XXIII. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova, manifestacija koja će u tri dana ponuditi raznovrsne programe za sve uzraste.

Ovaj kulturni događaj, posvećen očuvanju hrvatske književne baštine, održava se od 10. do 12. listopada.

Četvrtak, prvi dan manifestacije, rezerviran je za najmlađe sudionike. U okviru programa pod nazivom ‘Narodna književnost u školi’, održat će se aktivnosti za djecu i srednjoškolce, promovirajući važnost narodne književnosti u obrazovanju.

U petak, 11. listopada, pažnja će biti usmjerena na očuvanje nematerijalne kulturne baštine manjinskih zajednica u Srbiji. Okrugli stol na ovu temu održat će se u Gradskoj knjižnici, gdje će stručnjaci i kulturni djelatnici razmijeniti svoja iskustva i ideje. Istoga dana, u 19 sati, u HKC-u Bunjevačko kolo bit će održana multimedijalna večer na kojoj će se dodijeliti prestižne književne nagrade: ‘Balint Vujkov Dida’, ‘Emerik Pavić’ i ‘Iso Velikanović’.

Večer će dodatno obogatiti nastupi čuvara tradicijske kulture Hrvata u Srbiji, kao i Muška pjevačka skupina KUD-a ‘Kupina’ iz Hrvatske.

Završni dan manifestacije, subota, 12. listopada, donosi Književni salon u Hrvatskom domu – Matici. Tom prilikom bit će predstavljeni radovi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog Društva hrvatskih književnika, kao i domaće književne scene.

Kao i svake godine, tiskani su novi naslovi u sklopu manifestacije. Ove godine predstavljena je osma knjiga iz edicije ‘Izabrana djela Balinta Vujkova’ pod nazivom ‘Didin rukopis’, te zbornik radova s prošlogodišnjeg stručnog skupa.

Ovaj kulturni događaj predstavlja značajan doprinos očuvanju hrvatske književne baštine i jačanju kulturnog identiteta Hrvata u Srbiji.


Autor: CroExpress Datum objave: 10.10.2024.