Hrvatski franjevci iz Kustodije Svete Obitelji svakog se rujna okupljaju na zajedničkim duhovnim vježbama u samostanu sv. Ante u Chicagu.

Prema statutima Hrvatske franjevačke kustodije, ovaj susret ima dvostruku ulogu – osim što je prilika za duhovnu obnovu, on služi i kao kapitul na rogožinama, gdje se raspravlja o bitnim pitanjima zajednice koja skrbi za hrvatske iseljenike u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Ovogodišnje duhovne vježbe započele su u ponedjeljak večernjom molitvom i zazivom Duha Svetoga, a predvodio ih je fra Josip Vlašić, voditelj Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci i definitor Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. U svojim nadahnutim nagovorima, fra Josip se osvrnuo na svetoga Franju Asiškoga u svjetlu velike franjevačke obljetnice – 800. godišnjice stigmatizacije sv. Franje.

Tijekom vježbi, fratri su imali priliku za zajednički razgovor o ključnim temama za zajednicu. Kustos fra Marko Puljić iznio je godišnje izvješće o stanju zajednice, naglasivši važnost bratstva i misije među hrvatskim iseljenicima. Tradicionalno, fratri su posjetili i franjevačku grobnicu na groblju Holy Sepulchre pokraj Chicaga, gdje počiva pedesetorica hrvatskih franjevaca iz Kustodije Svete Obitelji, prenosi dijaspora.hr.

Osnaženi molitvom i bratstvom, fratri su se nakon susreta vratili na svoja misijska mjesta, zahvalni Bogu za dar franjevačkog poziva i poslanja.


Autor: CroExpress Datum objave: 04.10.2024.