Autor: Zoran Stupar

Istraživanje vlastitih korijena može biti težak posao. No, kada otkrijete nešto zanimljivo o svojim precima, svaka sekunda uloženog rada se isplati. Upravo se to dogodilo Marini Šalek Fuchs, hrvatskoj iseljenici koja živi u francuskom Grenobleu.

– Već 50 godina istražujem o svojim precima. I uvijek naiđem na nešto novo. Nedavno sam doznala da je moj djed Alfred Šalek bio predsjednik zagrebačkog Dinama – kaže nam Marina.

B16MC8B.jpgAlfred Šalek
Alfred je bio renomirani liječnik

Alfred Schalek rođen je 1873. godine u Komaromu, gradu na granici Mađarske i Slovačke. Bio je liječnik, a struku je ‘naslijedio’ od oca, koji je bio vojni liječnik. Majka Ida Zaborsky rođena je u Zagrebu. Alfred je odrastao u Pragu, odakle je preselio u glavni grad Hrvatske. Ondje je ‘prilagodio’ prezime u Šalek. S 28 godina oženio se Luizom; vjenčali su se u župi sv. Marka u Zagrebu. Tek 25 godina kasnije, Alfred dobija državljanstvo. 
Rk3VfRA.jpg
Alfred i Luiza vjenčali su se 1901.

GAoGtkL.png
Priznanje državljanstva Alfredu 1926. godine


Predsjednik Građanskog bio je između 1930. i 1932. godine. Dinamo se u to vrijeme još nije zvao Dinamo već Građanski, klub kojeg su ‘modri’ iz Maksimira, kako smatraju, sljednici.

Povijesni izvori navode kako je Alfred u Zagrebu pokušao osnovati Udruženje liječnika za promicanje športa, a 1929. godine u Liječničkom vjesniku objavio je cjelovit prikaz problematike zdravstvene kontrole u športu. Koliko je bio cijenjen u Zagrebu dokazuju i fotografije s njegovog pogreba, 1933. godine.

HsLVuAM.jpg
dvMcxPL.jpgNadgrobni spomenik na Mirogoju
Marina je inače kćer diplomata Rudolfa Šaleka, koji je radio u ministarstvima u Beču i Varšavi, a tijekom Drugog svjetskog rata vratio se u Zagreb, gdje je radio u banci. No, obitelj je ubrzo otišla u iseljeništvo.

– Iz Jugoslavije smo otišli 1946. Prvo smo u Italiji ostali dvije godine, a zatim preselili u Južnoafričku Republiku – kaže nam Marina. – Kod kuće smo uvijek pričali hrvatski – dodaje. U Johannesburgu je njen otac 1977. godine i preminuo. Marina se 1968. godine udala za Francuza. U JAR su živjeli još dvije godine nakon smrti njenog oca, poslije čega su preselili u Singapur. U Francusku je došla 1984., u zemlju u kojoj su joj i majka i otac studirali.

pKSIQkD.jpg
Rudolf Šalek tijekom rada u veleposlanstvu u Beču

Marina je o svojoj obitelji napisala i knjigu

– Mnogo je informacija, istražujem ih posljednjih 50 godina. Imam dokumente svog oca, a mnogo dokumenata pronašla sam i na internetu i dobila iz raznih arhiva. Znam za čak 405 svojih srodnika. Kako sam napisala u uvodu u knjigu, približavajući se kraju života osjećam želju podijeliti informacije koje sam prikupila o precima svog oca. Ovo je nastavak rada rođaka mog djeda i mog oca. Oskar Záborský je 1936. napravio obiteljsko stablo tog dijela obitelji, a moj otac Rudolf ga je napravio tijekom Drugog svjetskog rata.
rxdQvaP.jpg
Marina Šalek Fuchs

Naša sugovornica kaže kako se nada da ove informacije neće biti izgubljene i da će u budućim generacijama njene obitelji biti onih koji će očuvati obiteljsku povijest svojih predaka, kako bi na taj način izrazili poštovanje i zahvalnost onima prije njih.



Svake godine nekoliko mjeseci provede u Hrvatskoj

Marina je obnovila obiteljsku kuću na Pelješcu za koji kaže da je raj na Zemlji. Usporedbe s Francuskom obalom nema. Francuska odredišta su zbog prenatrpanosti, vjeruje, odavno izgubila ‘dušu’. Reklamu Hrvatske kao ‘Mediterana kakav je nekad bio’ smatra odličnom. 

bGYfdUY.jpgPogled iz preuređene kuće na Pelješcu

Datum objave: 17.05.2016.