Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru svečano je obilježilo 30. godišnjicu svog osnutka, potvrdivši svoju ključnu ulogu u kulturnom životu Mostara i šire regije.

Na svečanosti su prisustvovali brojni uglednici iz kulturnog, obrazovnog i političkog života, koji su istaknuli značaj HNK-a Mostar kao jedne od najvažnijih institucija u promociji kazališne umjetnosti, očuvanju identiteta i hrvatske kulturne baštine u BiH.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru svečano obilježilo 30. godišnjicu rada

Tijekom svečanosti, glumci HNK-a izveli su prigodan program, dok je posebnu pozornost privukao prvi nastup Zbora HNK Mostar čija izvedba nije samo obogatila program, već je označila važan korak u širenju umjetničkog repertoara kazališta.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru svečano obilježilo 30. godišnjicu rada

‘Siguran sam da ćemo i u vremenu pred nama svjedočiti novim uspjesima, novim nagradama koje će HNK u Mostaru ostvarivati. U novoj i reprezentativnoj zgradi koja će nastaviti okupljati i širiti prostor zajedništva. Siguran sam također da će Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i nadalje biti kulturno središte hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i središte koje će biti nezaobilazan i neodvojiv dio velike umjetničke, kulturne svjetske obitelji’ – poručio je državni tajnik Zvonko Milas, čestitajući 30. obljetnicu osnivanja HNK u Mostaru.

Svečana proslava ovog jubileja održana je u Mostaru uz nazočnost brojnih uglednika iz svih područja života.

Tijekom večeri prikazani su rezultati rada i djelovanja kazališta te je premijerno nastupio i Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru koji je ovim nastupom označio važan korak u širenju umjetničkog repertoara kazališta.

Hrvatsko, narodno, mostarsko, bosanskohercegovačko i europsko

Naime, kako je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja najavio, novu fazu u razvoju kazališta obilježit će završetak radova na novoj zgradi, koja će biti i kazališna i operna i baletna i koncertna.

‘U novoj ćemo zgradi, koja bi trebala biti završena 2027. , dakle, imati dramski ansambl, imat ćemo orkestar, imat ćemo profesore i studente solo pjevanja. Oni će raditi opernu predstavu, mjuzikl, operetu. Čuli smo i prvi nastup Zbora Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Za početak ćemo imati i baletnu dvoranu i pokrenuti baletni studio, kao i Veliku scenu sa svim pripadajućim sadržajima koja može ugostiti najveće i najzahtjevnije svjetske baletne ansamble’, naglasio je Vukoja.

Kako je dodao, ”naša misija i vizija su biti i hrvatsko i narodno i mostarsko i bosanskohercegovačko i europsko kazalište”. Vukoja se osvrnuo na 30 godina rada, naglasivši da su prošli kroz različite faze, suočavali se s brojnim izazovima, ali da je kazalište danas stabilna i priznata institucija, poznata ne samo u Bosni i Hercegovini, već i izvan njenih granica.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović naglasio je važnost podrške i ulaganja u Hrvatsko narodno kazalište Mostar, zahvalivši svima koji su pridonijeli njegovu razvoju. Posebno je istaknuo ulogu i zahvalio državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonki Milasu, koji se obratio na večerašnjoj svečanosti, kao i Vladi Republike Hrvatske na podršci u strateškim projektima.

Naglasio je da su Hrvati konstitutivan narod u BiH, istaknuvši važnost očuvanja kulturne i obrazovne institucije poput HNK Mostar. Stoga je poslao poruku onima koji izražavaju protivljenje izgradnji nove zgrade.

‘HNK je osnova funkcioniranja modernog i sigurnog razvoja našeg grada Mostara. Ono je jednako tako osnova funkcioniranja naše domovine, europske domovine Bosne i Hercegovine. Pozivam sve da zajedno gradimo naše Hrvatsko narodno kazalište’, naglasio je Čović.

Grad može biti ponosan

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, također je istaknuo važnost ovog projekta za grad te izrazio svoju podršku HNK-u i ravnatelju Vukoji. Naglasio je da izgradnja nove zgrade kazališta nije samo kulturno pitanje, već simbol zajedništva i razvoja Mostara.

‘Svjedočili ste u ovom mandatu pokušajima i opstrukcijama da se zaustavi ovaj projekt. Mislim da je to bespotrebno, suludo i zlonamjerno. Grad koji gradi kulturnu instituciju poput ove može biti ponosan i tu bi trebali svi građani grada biti zajedno, bez obzira kojih uvjerenja i politika bili, jer vam tvrdim da ćemo u sljedećim godinama svjedočiti zajedničkim produkcijama kazališnih predstava, čemu i sad svjedočimo’, naglasio je Kordić.

Istaknuo je da je ovo pozitivna priča Mostara koju će Gradska uprava nastaviti i dalje podržavati.

Glumac HNK Mostar, Miro Barnjak, istaknuo je kako je kazalište nastajalo u ratnim uvjetima, ali je izraslo u respektabilnu instituciju.

‘Predstave HNK Mostar osvajaju značajne nagrade na domaćim i regionalnim festivalima. Od 14 predstava u prošloj sezoni, 12 je bilo festivalskih, a isto toliko ih je i nagrađeno, što nije malo ni za veće kazališne kuće, kazao  je Barnjak’, naglasivši važnost rada i uspjeha koji je postignut unatoč izazovnim počecima.

U protekla tri desetljeća, HNK Mostar postavio je brojna kazališna djela koja su obuhvatila, kako klasike, tako i suvremene autore, neprestano pomičući granice i privlačeći publiku različitih generacija. Večerašnja svečanost stoga obilježava, ne samo povijesni trenutak, već i perspektivu daljnjeg razvoja i inovacija u kazališnom stvaralaštvu.


Autor: CroExpress, HMS Datum objave: 28.09.2024.