Prvi susret svećenika, redovnika i redovnica rodom iz župa Janjevo, Letnica i Vrnavokolo održao se u utorak, 24. rujna, pod geslom „Povjerovali smo ljubavi“.

Susret je započeo u Kući susreta Tabor u Samoboru. U  duhovnom i radnom dijelu, uz biskupe Petra Palića i Roka Glasnovića, sudjelovalo je više od 80 svećenika, redovnika i redovnica.

Na početku, uvodeći u susret, sve nazočne pozdravio je domaćin i suorganizator fra Ivan Matić izražavajući dobrodošlicu svima. Na početku su se nazočnima svojim pozdravnim riječima obratili i biskupi Petar i Roko, prenosi Glas Hrvatske.

Radni dio susreta uključio je predstavljanje svećenika, redovnika i redovnica, njihovih službi i zajednica u kojima djeluju i kojima pripadaju. Svećenici podrijetlom iz navedenih župa na službi su i djeluju u deset biskupija u Domovini i inozemstvu. Redovnici pripadaju i djeluju u 15 redovničkih zajednica u Domovini i inozemstvu.

Biskup Petar Palić zaključujući taj dio susreta naglasio da se iz pozitivnih reakcija okupljenih svećenika, redovnika i redovnica, doživjelo da su ovakvi susreti i druženja potrebni jer oni uključuju i međusobno upoznavanje, ali isto tako i međusobnu potporu i osnaživanje pojedinaca za rast u duhovnom životu i vjeri te svjedočanstvo ljubavi u poslanju koje svatko ima u svojoj službi i zajednici tamo gdje djeluju. Biskup Petar je na kraju zahvalio u ime svih sudionika susreta fra Ivanu Matići za njegovu susretljivost i pomoć u organizaciji susreta te za gostoljubivost koju je sa svojim suradnicima pokazao u Kući susreta Tabor.

Središnji dio susreta

U  crkvi i župi sv. Ivana XXIII. u Zagrebu održano je euharistijsko slavlje u kojem su, uz dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića, suslavila 45 svećenika i sudjelovalo 40 redovnika i redovnica te mnoštvo vjernika koji su podrijetlom iz zavičajnih župa Janjevo, Letnica i Vrnavokolo, predslavo je mostarsko-duvsnjski biskup Petar Palić.

Na početku euharistijskog slavlja biskupe, svećenike, redovnike i redovnice te mnoštvo okupljenih vjernika pozdravio je župnik i domaćin don Kristo Brkić izražavajući radost i zadovoljstvo što se ovaj susret po prvi puta dogodio i što je okupio ovoliko mnoštvo svećenika, redovnika, redovnica i vjernika.

Na kraju slavlja biskup Petar spomenuo je da je do sada iz ovih župa, uz dva biskupa, još živih 130 svećenika, redovnika i redovnica i pozvao sve na molitvu za duhovna zvanja.

Nakon završetka misnog slavlja, susret je nastavljen uz bratsko druženje i okrepu koji su za sve pripremljeni u pastoralnom centru župe.

Sljedeći susret održat će se sljedeće godine 23. rujna u zavičajnim župama i mjestima u Janjevu i Letnici.


Autor: CroExpress Datum objave: 27.09.2024.