Predstavljen je novi krug porezne reforme u Hrvatskoj koju je ministar financija RH Marko Primorac izložio nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Ključne izmjene uključuju promjene u oporezivanju nekretnina, najma i porez na dohodak.Vlada je predstavila dugoočekivanu poreznu reformu. Mijenja se šest poreznih zakona, a novosti se odnose na visinu poreza na dohodak, neoporezivog dijela dohotka te uvođenje poreza na nekretnine. 

Kada je riječ o poticanju povratka hrvatskih državljana, cilj čega je doskočiti nedostatku radne snage, oni koji su u inozemstvu minimalno neprekidno boravili dvije godine, u slučaju povratka pet godina će biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, najavio je Primorac.

Također, ove porezne olakšice se odnose i na državljane koji su potomci hrvatskih iseljenika iz prekomorskih i europskih država. Cilj je uhvatiti se u koštac s problemom koji imamo. To je ozbiljan problem, makroekonomski. Moramo se boriti za radnu snagu s drugim zemljama EU”, rekao je i dodao kako misli da tako možemo konkurirati drugim zemljama i da sve zemlje u susjedstvu nešto poduzimaju u tom smjeru.

Rekao je i kako nije ideja da se “maze oni koji su otišli” i da se njih stavlja u prednost nad drugima, nego da se aktivnim politikama odgovori na izazove, prenosi Glas Hrvatske.

Uvodi se porez na nekretnine koji se primarno odnosi na stambene objekte, dok su poljoprivredne i proizvodne nekretnine izuzete. Porez se neće plaćati za nekretnine u dugoročnom najmu ili one koje nisu funkcionalne zbog oštećenja. Kratkoročni najam bit će više oporezovan, a dugoročni ostaje bez dodatnih poreza.

Prag za ulazak u sustav PDV-a povećava se na 50 tisuća eura, a kiosci će morati izdavati račune.

Poslodavci će izgubiti oslobođenje od plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno za zapošljavanje mladih, no mladi će zadržati povrat poreza na dohodak.

Porezne izmjene stupaju na snagu 1. siječnja 2025. godine, a lokalne jedinice imat će mogućnost određivanja visine poreza na nekretnine unutar zadanih okvira, kao i visinu poreza na dohodak za koji se smanjuju maksimalne moguće stope.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.09.2024.