Autor: CroExpress/HMS

Daniel Serwer, bivši američki izaslanik i koordinator za BiH, a danas profesor na školi međunarodnih odnosa ‘Johns Hopkins’ , kaže kako bi zbog u slučaju neovisnosti Republike Srpske moglo doći do odvajanja hrvatskog entiteta, čime bi se stvorila ‘mala islamska država’.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na mitingu u Banja Luci u subotu rekao kako neće neki Serwer odlučivati o tome kakva će RS biti, samostalna ili ne. Serwer se s njim slaže.

‘Neću ja odlučivati hoće li RS postati neovisna. To je već jednom odlučeno i odluka neće biti poništena. Čak i ako on to objavi, nitko neće priznati tu neovisnost. Pogotovo ne Srbija, jer bi tada bila u nezgodnom položaju. Time bi oštetila veze s Bruxellesom i Washngtonom. Dodik koristi ideju neovisne RS, da bi napravio svoju političku karijeru. A ono što ne radi jest da građanima RS omogući bolju ekonomiju i bolje usluge’, prenosi HMS njegovu izjavu za TV1.

Komentirajući svoju izjavu da bi u slučaju neovisnosti RS moglo doći do male islamske države, on kaže kako je to očito.

‘Dijeljenje BiH po entitetskim granicama ne bi bio kraj procesa. Hrvatski entitet bi se također odvojio. Onda bi ostale dvije, tri muslimanske enklave. To je jedan od glavnih razloga. SAD su se odupirale podjelama, htjeli smo ujedinjenu zemlju. Mislili smo da ne bi bila dobra opcija stvaranje jedne male islamske države, ni za Hrvatsku, ni za Srbiju ni za Europu. To ne bi bilo dobro ni danas’, objašnjava Serwer.

Datum objave: 16.05.2016.