Ove jeseni u rodni kraj stižu potomci hrvatskih iseljenika čiji su pradjedovi, a neki čak i šukundjedovi, početkom prošlog stoljeća krenuli preko Atlantika, tada velike i sanjane obećane zemlje – Amerike.

Više od 30 hrvatskih potomaka posjetit će Liku, kako bi s velikim ponosom osobno doživjeli prostranstva najveće hrvatske županije te obišli važna mjesta odakle potječu njihovi korijeni.

Riječ je o četvrtoj generaciji iseljenika, čiji su preci 1912. godine otišli trbuhom za kruhom u Sjedinjene Američke Države. Te godine, Joso Nikšić iz sela Vukava zaputio se preko oceana u potrazi za boljim životom, a ubrzo mu se pridružila i supruga Katarina Šutić iz Prvan Sela.

Danas, više od sto godina kasnije, njihovi potomci posjetit će crkvu u Perušiću, gdje su se Joso i Katarina vjenčali, te obići grobove u Širokoj Kuli, gdje su pokopani njihovi šukundjedovi i šukunbake. Također, prisustvovat će misnom slavlju u župi Sv. Mateja u Širokoj Kuli u nedjelju, 22. rujna. Neizostavan dio njihova putovanja bit će i posjet Plitvičkim jezerima te gradu Gospiću.

Zanimljivo je napomenuti da se prezime potomaka obitelji Nikšić u Americi malo razlikuje od izvornog hrvatskog zapisa. Zbog nedostatka dijakritičkih znakova u američkom jeziku, Josino prezime je prije više od 112 godina zapisano kao “Nicksic”.

Danas svi njegovi potomci nose tu verziju prezimena.

Tradicija okupljanja obitelji Nicksic u Americi traje već 50 godina, a članovi se redovito sastaju na unaprijed dogovorenim lokacijama. Na posljednjem obiteljskom okupljanju, održanom 2019. godine u Wisconsinu, sudjelovalo je više od 120 članova iste obitelji, među kojima i dvoje Nikšića iz Široke Kule. Na tom okupljanju prisustvovali su brat i sestra, čiji su roditelji bili Joso i Katarina Nikšić (rođ. Šutić). Joe Nikšić, rođen 1926. godine, preminuo je u međuvremenu, dok je njegova sestra Anne-Mary, najmlađa kći Katarine i Jose, još uvijek živa i iduće će godine proslaviti 100. rođendan.

Ovo će okupljanje u Lici biti posebno emotivno za sve članove obitelji, koji dolaze u posjet zemlji svojih predaka, nastavljajući tako čuvati uspomene i veze sa svojim hrvatskim korijenima.


Autor: CroExpress Datum objave: 13.09.2024.