Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn slavio je u nedjelju, 8. rujna, misu s Hrvatima u bečkoj župi Rudolfsheim i pritom naglasio važnost pomirenja i dijaloga kako bi se zacijelile ratne rane, izvijestio je u ponedjeljak Kathpress.

„Ovdje su mnogi ranjeni strašnim ratovima“, rekao je kardinal Schönborn. Naglasio je potrebu liječenja suosjećanjem i ljubavlju prema bližnjemu, pri čemu kršćanska vjera može dati važan doprinos.

Isus Krist je na vrlo osoban način, pun ljubavi, dao primjer življenja suosjećanja i pozvao na ljubav prema bližnjemu, rekao je kardinal oslanjajući se na čitanje iz evanđelja u kojemu je riječ o tome kako je Isus izliječio gluhonijemog. Suosjećanje je „univerzalni jezik, koji razumije svaki čovjek“ i stoga je riječ o „materinskom jeziku svijeta“, naveo je kardinal riječi umjetnika Andrea Hellera.

„Suosjećanje je jedini jezik koji razumiju svi ljudi – i kad su gluhi ili slijepi“, dodao je.

Za liječenje rana iz prošlosti nužno je „otvaranje za Boga i jedan za drugoga“, nastavio je kardinal Schönborn. Važno je prepoznati drugoga kao čovjeka, „kao moga brata i moju sestru“, rekao je bečki nadbiskup, pozivajući na pomirbu, dijalog i otvorenost. Samo „tada možemo razumjeti jedan drugoga i dopustiti da se zacijele rane iz prošlosti, bilo to u obitelji, u zajednici ili među narodima“, poručio je.

Hrvati u Beču tradicionalno se okupljaju u Hrvatskoj katoličkoj misiji, koja je 60-ih godina osnovana u gradskom središtu, prenosi IKA.

Već sedam godina misa na hrvatskom jeziku slavi se u župi blažene Hildegard Burjan u bečkoj četvrti Rudolfsheim, gdje brojni Hrvati žive već naraštajima. U toj župi slave se mise i na albanskom, poljskom i tamilskom jeziku, kao i na engleskom jeziku za filipinsku katoličku zajednicu.


Autor: CroExpress Datum objave: 12.09.2024.