Bilo je to ujedno i jubilarno XV. Hodočašće bačkih Hrvata i prijateljskih zajednica iz Hrvatske i Srbije u suorganizaciji Hrvatske samouprave Santova, santovačke Župe i Hrvatske samouprave Bačko-kiškunske županije.

U marijanskom svetištu na santovačkoj Vodici okupilo se oko 500 vjernika iz svih hrvatskih regija u Mađarskoj, od Gradišća do Bačke i Budimpešte. Po dolasku hodočasnika molila se zajednička krunica. Nakon pozdravnih riječi domaćina, misno slavlje predvodio je subotički biskup mons. Franjo Fazekaš uz prigodnu propovjed za blagdan Male Gospe, a snjime suslužili svećenici, odnosno župnici i kapelani pristigli iz raznih hrvatskih naselja.

Hodočašće su uveličali veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić, generalni konzul RH u Mađarskoj Drago Horvat, parlamentarni glasnogovornik Hrvata u Mađarskoj Jozo Solga, predsjednici HDS-a Ivan Gugan i Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, predstavnici Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, načelnici prijateljskih Općina Petrijevaca i Santova, predsjednici i zastupnici županijske i mjesnih

Misu su uljepšali polaznici vjeronauka i santovačka mladež, te vjernici u narodnim nošnjama, uz pjevanje koje je predvodio crkveni zbor santovačkih Hrvata pod vodstvom župnoga kantora Zsolta Siroka. Na kraju mise biskupu Franji Fazekašu zahvalili su santovački župnik Imre Polyák i zamjenica predsjednika HDS-a Angela Šokac Marković. Ona je uz to čestitala santovačkom župniku Imri Polyáku u povodu 30. godišnjice njegove župničke službe u Santovu i uručila mu zahvalnicu HDS-a. Nakon mise uslijedilo je druženje hodočasnika uz zajednički ručak u mjesnom Domu kulture.

Priredba je ostvarena uz potporu Fonda „Bethlen Gábor“, Hrvatske samouprave Bačko-kiškunske županije, Hrvatske samouprave Santova te bačkih hrvatskih samouprava i vjernika koji su za ovu prigodu osigurali ili ispekli kolače.


Autor: CroExpress Datum objave: 10.09.2024.