Općina Devinska Nova Ves, koja je sastavni dio Bratislave ima oko 20.000 stanovnika i razvijenu auto-industriju. Darius Krajčir, načelnik Općine Devinska Nova Ves, koji je inače hrvatskih korijena i odlično govori hrvatski jezik, nije krio zadovoljstvo posjetom ministra vanjskih poslova i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Vzácna návšteva ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Chorvátskej republiky v Devínskej Novej Vsi…

Objavljuje Dárius Krajčír – starosta Devínskej Novej VsiČetvrtak, 5. rujna 2024.

Prilikom posjeta ministra Grlić Radmana, upriličen je i sastanak u prostorijama Općine gdje se razgovoralo o nastavku suradnje između ove urbane slovačke četvrti i Republike Hrvatske, te o mogućnostima i njihovog daljnjeg razvoja i praktične primjene.

‘Vjerujem da će i ovaj posjet doprinijeti jačanju izvrsnih odnosa, koje Devínska Nová Ves ima i održava s Hrvatskom ‘, poručio je načelnik Općine Nova Ves.

U Devinskoj Novoj Vesi živi najveća zajednica Hvata u Slovačkoj, svojedobno su se čak i zvali Hrvatska Nova Ves, tako da mnogi stanovnici Devinske Nove Vesi imaju hrvatske korijene. Iz dubokog poštovanja i zahvalnosti prema svim hrvatskim prijateljima, jedna ulica u ovoj gradskoj četvrti, 2019. godine, dobila je ime po gradu Vukovaru.

“Bratislavu i Vukovar spaja i rijeka Dunav, Vukovar je simbol svih Hrvata u svijetu, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema herojskom gradu”, istaknuo je načelnik Krajčir, navodeći kako je Općina Devínska Nová Ves oduvijek bila općina s hrvatskim stanovništvom, koja se u povijesti i nazivala hrvatskom.


Autor: CroExpress Datum objave: 06.09.2024.