U Biskupijskom centru u Mostaru održana je prigodna svečanost i potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za financiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu.

Radi se o 199 projekata iz područja zdravstva, kulture, obrazovanja i znanosti, poljoprivrede te ostalih područja.

Tom prigodom, predsjednik Vlade Republike Hrvatske naglasio je kako je u svoja prethodna dva mandata u takve projekte uloženo preko 340 milijuna eura kroz različite resore. “Između ostalog, podupiremo HNK u Mostaru, Sveučilište u Mostaru te Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar. Ta tri segmenta, kultura, obrazovanje i zdravlje, predstavljaju ključnu okosnicu kako Hrvatska podupire Hrvate u BiH, ali i na dobrobit svima koji žive ovdje. To ćemo nastaviti sukladno našim financijskim mogućnostima, a u budućnosti, vjerujem, i dodatno povećavati“ – poručio je premijer Plenković.

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović naglasio je kako Vlada Republike Hrvatske, i kroz financijsku ali i svu drugu potporu koju pruža na mudar način prepoznaje, a istovremeno ohrabruje sve institucije BiH na putu ka europskim integracijama.

Državni tajnik Zvonko Milas, domaćin svečanosti, naglasio je kako će dobrobit, od danas potpisanih 199 ugovora, osjetiti svi stanovnici BiH „ Od Posavine preko Središnje Bosne do Hercegovine vide se tragovi naše suradnje, a u tom smjeru ići ćemo i dalje. Iza nas je preko 1000 realiziranih većih, značajnijih projekata – govorimo o dječjim vrtićima, školama, dječjim i sportskim igralištima, studentskim i domovima za starije i nemoćne, zdravstvenim i kulturnim ustanovama, prometnoj i drugoj infrastrukturi, poljoprivredi. Naša posvećenost je okrenuta svim generacijama društva, ali prvenstveno onim najmlađima“ – poručio je Milas.

Gradonačelnik grada Mostara Mario Kordić, u ime dobitnika potpore, zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na sustavnoj i kontinuiranoj potpori naglasivši kako potpora ovakvim projektima doprinosi poboljšanju kvalitete života svakog građanina BiH, bez obzira na nacionalnu opredijeljenost.

Pozdravljajući nazočne, generalni vikar mostarsko duvanjske i trebinjsko-mrkanske biskupije don Nikola Menalo naglasio je značaj truda i rada za opće dobro „Preko ove dobrote koju potpisaše predstavnici kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata zajedno s predstavnicima hrvatske vlade učinit će mnoge ljude radosnijim i sretnijim.“

Uz potpisnike ugovora, današnja svečana prigoda okupila je brojne uzvanike iz kulturnog, društvenog, religijskog i političkog života BiH i RH.

Podsjećamo, U cilju pružanja potpore povratku i održivom ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini, unapređenju kvalitete života i stvaranju uvjeta za održivi rast i razvoj, Vlada Republike Hrvatske je, na 15. sjednici održanoj 25. srpnja 2024. godine, donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu u iznosu od 6.500.000,00 EUR i to za: 23 projekta iz područja obrazovanja i znanosti; 38 projekata iz područja kulture; 12 projekata iz područja zdravstva; 94 projekta iz područja poljoprivrede te 32 projekta iz ostalih područja.


Autor: CroExpress Datum objave: 06.09.2024.