Veze između Novog Zelanda i Hrvatske, koje datiraju još iz kasnog 19. stoljeća, ponovno se jačaju kroz ragbi.

Tisuće dalmatinskih doseljenika naselilo se na Novi Zeland krajem 1800-ih i početkom 1900-ih, a mnogi su se bavili vađenjem kauri smole, stvarajući trajne poveznice s domovinom. Sada, više od stotinu godina kasnije, ragbi tim Northland Tarara Croatia kreće na jedinstveno putovanje u Hrvatsku, kako bi odigrali četiri utakmice u zemlji svojih predaka.

Dana 10. listopada, 24 igrača s hrvatskim korijenima iz ragbi klubova diljem Novog Zelanda, uz 34 navijača, otputovat će na dvotjedno putovanje u Hrvatsku. Organizatori, Dave i Nada Jurlina, istaknuli su kako ovo putovanje ima dublje značenje od samih utakmica – ono oživljava veze između Novog Zelanda i Hrvatske koje su posebno snažne u sportu i kulturi.

“Važno je da igrači vide odakle potječu njihovi preci,” rekao je Dave Jurlina. “Ovo je prilika za njih da istraže svoja rodna mjesta i ponovno se povežu sa svojim korijenima.”

Na inicijativu Dava Jurline, Hrvati s Novog Zelanda, uz podršku hrvatske zajednice i sportaša na Novom Zelandu, dolaze u domovinu igrati ragbi i upoznati krajeve odakle potječu

Putovanje je rezultat velikog napora prikupljanja sredstava, gdje je u samo 14 mjeseci prikupljeno 150.000 dolara. Uz pomoć sponzora i podršku lokalne zajednice, tim je spreman otputovati. Ragbi utakmice će se odigrati u Zagrebu, Splitu i Makarskoj, a jedna od utakmica bit će protiv hrvatske nacionalne ekipe.

Povezanost između Novog Zelanda i Hrvatske nije nova. U 2017. godini, hrvatski veleposlanik Damir Kušen posjetio je Novi Zeland kako bi obilježio dugogodišnje migracijske veze, istaknuvši kako više od 100.000 Novozelanđana ima hrvatsko podrijetlo.

Jurlina naglašava da ovo putovanje nije samo sportsko, već i kulturno. “Mi smo potomci ljudi koji su se ovdje doselili, a ovo je prilika za nas da podijelimo dvije kulture i ponovno se povežemo s domovinom,” zaključio je.

Ovo putovanje simbolizira dugotrajnu povezanost iseljeništva s Hrvatskom, pružajući novim generacijama priliku da se ponovno povežu sa svojim nasljeđem, kako na terenu, tako i izvan njega.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 05.09.2024.