Hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se u četvrtak, drugoga dana posjeta BiH, s čelnikom Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH te predsjedateljem Doma naroda Parlamenta BiH Draganom Čovićem, a tijekom razgovora istaknuta je potpora BiH i tamošnjim Hrvatima u ostvarenju jednakopravnosti s izmjenom Izbornoga zakona.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, premijer je istaknuo snažnu potporu svim naporima koji se ulažu kako bi Bosna i Hercegovina nastavila napredovati prema Europskoj uniji i ispunjavanju kriterija na tom putu.
„Zaštita prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini prioritet je HDZ-a, što je vidljivo u snažnim zalaganjima hrvatske vlade na svim razinama. Izmjene izbornog zakonodavstva nužne su radi postizanja jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, ali i stabilnosti i učinkovitosti čitave BiH”, priopćili su iz HDZ-a BiH.

🔹 Predsjednici Čović i Plenković uz izaslanstvo posjetili ključne projekte u Mostaru: Naglasak na kulturnoj, obrazovnoj…

Objavljuje HDZ Bosne i HercegovineČetvrtak, 5. rujna 2024.

Ranije jutros premijer je razgovarao i s prvim čovjekom MT Abraham Grupe Amirom Gross Kabirijem s kojim su razmotreni planovi poslovanja mostarskoga Aluminija, kojemu je izraelski biznismen u najmu.
“Hrvatska snažno podržava projekt Južne plinske interkonekcije koji će osiguravati još povoljnije uvjete za razvoj ove strateški važne tvrtke u BiH”, stoji u objavi na premijerovu X profilu. 

🔹 Svečano otvorena poddionica Počitelj – Zvirovići i most Hercegovina 📍 Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne…

Objavljuje HDZ Bosne i HercegovineSrijeda, 4. rujna 2024.

Tijekom dana on će obići gradilište Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, susresti se s rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem, te ravnateljem Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Antom Kvesićem. Nakon toga bit će upriličeno uručenje ugovora potpore projektima Hrvata u BiH Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te prigodno obraćanje premijera Plenkovića. 

Plenković je u dvodnevnom posjetu BiH. Nakon jučerašnjeg susreta u Sarajevu s vodećim dužnosnicima zemlje nazočio je i otvorenju mosta Hercegovina koji se nalazi na prometnome koridoru Vc i koji južni dio BiH povezuje s hrvatskom autocestom A1.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.09.2024.