Autor: Željko Batarilo

Na inicijativu dr. Vesne Cvjetković, veleposlanice Republike Hrvatske u Republici Austriji, u Beču će se u petak, 20. svibnja 2016. godine (Hrvatski centar, Schwindgasse 14, 19,30 sati) održati Osnivačka skupština Austrijskog društva za kroatistiku.

Značajna problematika hrvatskog jezika u Austriji, posebice u nastavi materinskog jezika ali i na svim drugim razinama, ponukala je veleposlanicu, koja je i sama jezičar, da se i u Austriji zauzme i utemelji društvo po uzoru na Njemačko društvo za kroatistiku čijem je osnutku veleposlanica sveudilj sudjelovala od 2005. godine, kada je bila tamo na službi, organiziravši Savjetovanja njemačkih kroatista u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Njezinim je odlaskom na novu službu u Grčku, od 2007. godine Njemačko društvo za kroatistiku i pravno utemeljeno i registrirano kod nadležnih njemačkih pravosudnih tijela.

Tako bi Austrijsko društvo za kroatistiku imalo osnovne ciljeve poput uspostavljanja i razvijanja međusobne komunikacije austrijskih kroatista, razmjenu znanja i iskustava, promicanje studiranja i proučavanja hrvatskog jezika, književnosti i kulture te poboljšavanje kvalitete nastave i znanstvenog rada u području hrvatskog jezika, književnosti i kulture u austrijskim školama i sveučilištima. U mnogobrojnim aktivnostima Društva može se izdvojiti kako kane osnovati i časopis Austrijsko-hrvatske teme kao i organiziranje predavanja i drugih događanja znanstvenog sadržaja.

Nakon izbora radnih tijela Skupštine, pristupit će se i izboru Izvršnog odbora te ostalih organa upravljanja ovoga društva. 

Datum objave: 12.05.2016.