Ključno je jamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg pravosudnog odgovora na slučajeve prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima, stoji u priopćenju.

Nakon orkestriranih napada iz Sarajeva na novinara Večernjeg lista Zorana Krešića, u koje se, na žalost uključilo i američko veleposlanstvu u BiH, oglasilo se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, javlja Hrvatski Medijski Servis.

– Republika Hrvatska podržava Plan djelovanja UN-a za sigurnost novinara i pitanje nekažnjavanja te kosponzorira rezoluciju Vijeća za ljudska prava UN-a o sigurnosti novinara. Zabrinut sam zbog učestalih pritisaka na hrvatske novinare od strane trećih aktera u zemljama Jugoistočne Europe, uključujući u Bosni i Hercegovini, stoji u objavi šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana na Facebooku.

Sloboda govora i izražavanja te sloboda tiska temeljne, ističe se u priopćenju, su demokratske vrijednosti koje njeguje Republika Hrvatska.

– Odbacujem sve vrste pritisaka na novinare i zalažem se za osiguravanje slobode novinarske misli i izražavanja, te se također snažno zalažem za njihova temeljna ljudska i građanska prava, sukladno akcijskim planovima UN-a i rezolucijama Vijeća za ljudska prava UN-a. Ključno je jamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg pravosudnog odgovora na slučajeve prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima, stoji u priopćenju.


Autor: CroExpress Datum objave: 02.09.2024.