U nedjelju, 25. kolovoza, u Mohaču je završena trodnevna CRO TOUR biciklijada kroz Baranju, deveta po redu državna biciklijada organizirana od strane Hrvatske državne samouprave.

Ova jedinstvena manifestacija okupila je sedamdesetak sudionika iz svih regija u Mađarskoj, koji su u tri dana odvozili ukupno 139 kilometara te obišli 20 hrvatskih naselja u Baranji.

Posljednja ruta biciklijade prolazila je kroz nekoliko lokaliteta, uključujući Pečuh, Lotar, Birjan, Olas, Surdukinj, Katolj, Lančug, i završila u Mohaču. Po dolasku u Mohač, sudionike su u Gradskoj kući primili predsjednik Hrvatske samouprave Đuro Jakšić i zamjenik gradonačelnika Áron Cserdi. Oni su pozdravili bicikliste te ih ukratko upoznali s poviješću i kulturnim životom grada, kao i s aktivnostima lokalne hrvatske zajednice.

Događaju je nazočio i predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, koji je također izrazio svoje zadovoljstvo zbog uspješno organizirane biciklijade. Nakon kraćeg odmora, druženje sudionika i domaćina nastavilo se u Šokačkoj kući, gdje je Hrvatska samouprava grada Mohača organizirala svečanu večeru za sve sudionike.

Biciklijada je protekla u sportskom i prijateljskom duhu, potičući međusobno povezivanje i jačanje hrvatske zajednice u Mađarskoj. CRO TOUR 2024. je još jednom potvrdio svoju važnost kao manifestacija koja doprinosi očuvanju kulturne baštine i tradicije Hrvata u ovom dijelu Europe.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.08.2024.