Pjesnici iseljenici iz cijelog svijeta okupili se u Pagu na 23. susretima Hrvatske iseljeničke lirike New York. Proteklih nekoliko dana, od 22. do 25. kolovoza, grad Pag bio je domaćin značajnog kulturnog događaja – 23. susreta pjesnika iseljenika, u organizaciji Hrvatske iseljeničke lirike New York.

Ovaj događaj, koji se tradicionalno održava svake godine, okupio je pjesnike i njihove obitelji s pet kontinenata, slaveći hrvatsku poeziju i kulturu u impozantnom prostoru Kneževog dvora, povijesnog zdanja iz 15. stoljeća.

Tijekom susreta, sudionici su imali priliku upoznati se s kulturno-povijesnim spomenicima staroga grada Paga. Posjetili su Galeriju paške čipke, Pašku solanu, kuću Bartula Kašića, spomenik Jurju Dalmatincu i brojne druge znamenitosti otoka Paga. Grad Pag posebno je značajan kao rodno mjesto Bartula Kašića, Isusovca, gramatičara, duhovnog pisca i autora prve hrvatske gramatike iz 1604. godine.

Otok Pag nadaleko je poznat i po svojim kulinarskim specijalitetima, uključujući ovčji sir, pašku čipku koja datira iz 15. stoljeća, janjetinu s ražnja i kvalitetnu morsku sol. Ova manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Američko-hrvatskog kongresa, Hrvatske katoličke misije bl. Ivana Merza Astoria New York, Društva hrvatskih književnika – ogranak Zadar, Matice Hrvatske – ogranak Pag, Grada Paga i Turističke zajednice Paga.

Hrvatska iseljenička lirika New York, udruga osnovana 2000. godine pri Hrvatskoj katoličkoj misiji u Astoriji, New York, okuplja hrvatske pjesnike iseljenike s pet kontinenata i uspješno djeluje već 24 godine. Kroz to vrijeme, udruga je iznjedrila 22 zbirke pjesama, a povodom 20. godišnjice djelovanja, objavljena je monografija pod naslovom “Tisuće milja opletenih stihovima”, koja je predstavljena na 20. susretima na Sveučilištu u Zadru.

Monografija na 600 stranica teksta i fotografija predstavlja dvadesetogodišnji rad i djelovanje ove pjesničke udruge koja svih ovih godina s jednakim žarom okuplja hrvatske pjesnike iseljenike diljem svijeta. Zbirke pjesama i monografija predstavljene su početkom lipnja u dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, u nazočnosti brojnih uglednika iz političkog, kulturnog i znanstvenog života Hrvatske i iseljeništva.

Prva večer 23. susreta, održana u Kneževu dvoru, započela je svečanim izvođenjem hrvatske himne, nakon čega je minutom šutnje odana počast hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za domovinu. Pjesnici koji već godinama dolaze na manifestacije Hrvatske iseljeničke lirike New York čitali su svoje pjesme, a iz pijeteta prema preminulim pjesnicima pročitani su i njihovi odabrani stihovi. Poseban trenutak večeri bio je najava osam novih pjesnika, kojima je ovo bilo prvo sudjelovanje na susretu pjesnika iseljenika. Njihove pjesme bit će uvrštene u 23. zbirku pjesama pod naslovom “Paški troplet u stihovima Hrvatske iseljeničke lirike New York”, čiji će recenzent biti književnik Vlatko Majić.

Ova zbirka pjesama, nastala tijekom susreta u Pagu, bit će predstavljena 2025. godine u New Yorku, kada će se svečano obilježiti 25. godišnjica postojanja i uspješnog djelovanja udruge.

Drugog dana susreta, don Dario Tičić održao je stručno predavanje pod naslovom “Povijest grada Paga i Bartul Kašić – kulturni i vjerski znanstvenik”, naglašavajući značaj ovog grada i njegovih istaknutih povijesnih ličnosti. U svjetlu obilježavanja 500. obljetnice smrti Marka Marulića, prigodno predavanje održao je ugledni umjetnik Igor Paro. Pjesnička večer bila je obogaćena i predstavljanjem zbirke pjesama “Soneti kroz godine” autora Miše Bijuklića iz Beča, koju je predstavio istaknuti književnik Enes Kišević. Knjigu Ivane Bačić Serdarović iz Sydneya pod naslovom “Mojmir” predstavio je prof. Luka Budak, umirovljeni predavač na Odsjeku za međunarodne studije, te utemeljitelj i ravnatelj Centra hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie u Sydneyu.

Osim toga, predstavljena je i 22. zbirka pjesama Hrvatske iseljeničke lirike New York, pod naslovom “DUBROVNIČE VJEČNI GRADE – UMJETNOŠĆU NA DAR TEBI IZ CIJELOG SVIJETA”, koja je nastala u Dubrovniku prošle godine. Recenzenti ove zbirke bili su profesori Sveučilišta u Zadru, Marijana Roščić i Tin Lemac.

Prisjetimo se da je prošle godine iz Dubrovnika u isto vrijeme krenuo i Projekt kravata, koji kroz skupljanje kravata hrvatskih iseljenika nastoji povećati vidljivost Hrvatske u svijetu, a održana je i hrvatska premijera dokumentarnog filma o Charlesu Billichu, svjetskoj slikarskoj legendi hrvatskih korijena.

Pjesničkoj večeri u gradu Pagu, u znaku podrške hrvatskim iseljenicima, nazočili su brojni ugledni gosti, uključujući gradonačelnika grada Paga Tončija Fabijanića, direktoricu Turističke zajednice grada Paga Vesnu Karavanić, savjetnicu s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva u uredu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Croatianu Gregurić, prorektora za znanost i informacijsku infrastrukturu na Sveučilištu u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdana Penezića, te prof. Ivana Paštara, tajnika Ogranka Matice hrvatske u Zadru. Među uglednicima su bili i voditeljica riječkog ureda Hrvatske matice iseljenika Renata Garbajs, prof. Luka Budak, predstavnici globalne organizacije Američko-hrvatskog kongresa, predstavnici Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, ugledni koncertni umjetnik Igor Paro, te mnogi drugi.

Glazbeni dio programa upotpunili su nastupi klape Sol, ženske klape Pružinke, Dubrovačkih kavaljera, Igora Para te Tomislava i Franka Fačunija, pružajući nezaboravno glazbeno iskustvo svim prisutnima.

Susret pjesnika iseljenika Hrvatske iseljeničke lirike New York uspješno je završen misnim slavljem u prepunoj crkvi Uzašašća Blažene Djevice Marije u gradu Pagu, jednoj od najvrednijih spomenika sakralnog graditeljstva iz 15. stoljeća. Ovi susreti pjesnika iseljenika ponovno su pokazali koliko je snažna povezanost između hrvatskih iseljenika i njihove domovine, a grad Pag je još jednom bio domaćin događaja koji slavi hrvatsku riječ, kulturu i tradiciju.


Autor: Nada Pritisanac Matulich Datum objave: 27.08.2024.