Na poziv predsjednika Nacionalnog vijeća Austrije Wolfgang Sobotka, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u Salzburgu na sastanku predsjednika parlamenata u tzv. formatu Austerlitz. Raspravljalo se o hibridnim prijetnjama, aktualnoj situaciji na Zapadnom balkanu i proširenju Europske unije, a uz predsjednika Hrvatskog sabora sudjelovali su i čelnici parlamenata Češke Republike, Slovačke, Slovenije te Italije.

Hrvatsko neposredno susjedstvo, prostor zapadnog Balkana, trenutno je i meta i izvor brojnih hibridnih prijetnji, istaknuo je Jandroković te pozvao na jačanje suradnje među državama u suzbijanju hibridne prijetnje.

Na poziv predsjednika Österreichisches Parlament Wolfgang Sobotka predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković…

Objavljuje Croatian Embassy in AustriaPetak, 23. kolovoza 2024.

Ako se želimo uspješno nositi s aktualnim i budućim izazovima hibridne prirode te očuvati naše demokratske vrijednosti, nužna je snažna predvodnička uloga državnih institucija, u koordinaciji s civilnim društvom te uz intenzivnu međunarodnu suradnju, u svom govoru tom prigodom naglasio je Jandroković.

Uz predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, sjednici je nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Glunčić.


Autor: CroExpress Datum objave: 24.08.2024.