Izbornik hrvatske reprezentacije, Zlatko Dalić, pozvao je 24 igrača za okupljanje Vatrenih povodom rujanskog početka natjecanja u UEFA-inoj Ligi nacija.

Hrvatska je u prošlom izdanju Lige nacija u skupini s Francuskom, Danskom i Austrijom izborila završni turnir, na kojem je osvojila srebrnu medalju, a u novom ciklusu smještena je u skupinu s Portugalom, Poljskom i Škotskom. Dvije najbolje reprezentacije plasirat će se u četvrtfinale koje će biti odigrano u ožujku 2025. godine, trećeplasirana ekipa igrat će doigravanje za ostanak u Ligi A, dok će posljednja momčad u skupini ispasti u Ligu B.

Vatreni otvaraju natjecanje gostovanjem u Lisabonu 5. rujna, a potom će tri dana kasnije na Opus Areni u Osijeku ugostiti Poljsku. Izbornik Dalić je uz 24 poziva uputio i sedam pretpoziva, a reprezentacija će se okupiti u ponedjeljak 2. rujna u Zagrebu gdje će boraviti do odlaska u Lisabon 4. rujna.

Nakon što su se od reprezentacije oprostili Domagoj Vida i Marcelo Brozović nova imena na popisu su veznjak Dinama Petar Sučić i napadač Eintrachta Igor Matanović.

Pretpozive su dobili Borna Barišić (Trabzonspor), Marko Pjaca (Dinamo), Ivica Ivušić (Pafos), Marco Pašalić (Rijeka), Nikola Moro (Bologna), Toni Fruk (Rijeka), Robert Ljubičić (AEK).

“Liga nacija bit će nam dobra platforma za stvaranje momčadi koja će iduće godine krenuti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. U odnosu na ovogodišnji Euro, ostali smo bez dvojice senatora, Vide i Brozovića, ali zato nas sve raduje što je kapetan i dalje s nama – Luka je naša velika snaga na terenu i izvan njega”, kazao je izbornik Dalić.

“Imamo i dalje snažne temelje u momčadi koja je prije dvije godine osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a pritom smo momčad osvježili s nekoliko novih imena koje želimo vidjeti u reprezentativnom okruženju. Nova sezona tek je započela, svi kandidati imaju mogućnost kroz dobar rad i kvalitetne nastupe u svojim klubovima izboriti priliku u reprezentaciji. Čekaju nas jako dobri protivnici u Ligi nacija, počevši s Portugalom u Lisabonu. Iako nećemo i ne smijemo zanemariti rezultat jer hrvatska reprezentacija uvijek mora stremiti pobjedama i uspjesima, naš prvenstveni cilj u Ligi nacija je posložiti momčad koja će krenuti u kvalifikacije za SP. To znači pronaći neka nova lica, isprobati neka nova kadrovska i taktička rješenja, a pritom zadržati ono što je bilo najvažnije u našim uspjesima – snažno zajedništvo, timski duh i pobjednički mentalitet”, dodao je Dalić.

Popis igrača za utakmice protiv Portugala i Poljske:

Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahçe), Dominik OMINIK Kotarski (PAOK), Nediljko Labrović (Augsburg)

Obrana: Joško Gvardiol  (Manchester City), Duje Ćaleta Car (Lyon ), Borna Sosa (Torino), Josip Stanišić  (Bayern), Josip Šutalo (Ajax), Marin Pongračić (Fiorentina), Martin Erlić (Bologna) 

Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Mario Pašalić (Atalanta), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (Real Sociedad), Kristijan Jakić (Augsburg), Martin Baturina (Dinamo), Petar Sučić (Dinamo)

Napad: Ivan Perišić (Hajduk), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Ante Budimir (Osasuna), Igor Matanović (Eintracht)


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.08.2024.