Predajom kruha pomoćniku gradonačelnika Subotice Srđanu Samardžiću, na svečanosti pred nekoliko tisuća gledatelja i mjesnih dužnosnika u središtu grada, okončane su u nedjelju višemjesečne žetvene svečanosti bačkih Hrvata koje oni zovu Dužijanca. 

Predaji kruha prethodila je svečana misa koju je predvodio subotički biskup Franjo Fazekaš nakon koje je više stotina sudionika u narodnim nošnjama u povorci prošlo kroz središte Subotice.

„Želimo čuvati, njegovati i usavršavati običaje i tradiciju bunjevačkih Hrvata, a osobito se radujemo kad možemo učiniti nešto lijepo za prijatelje Dužijance i za sve građane našega grada i putnika namjernika“, izjavio je u tome povodu predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata, svećenik Andrija Anišić.

Okupljenima se obratila i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća i saborska zastupnica Jasna Vojnić ističući važnost toga jedinstvenog običaja bačkih Hrvata.

„Neka živi naša Dužijanca i neka je blagoslovljeno svako zrno koje predaje svoje postojanje zarad zajedničkog nam i jedinog kruha“, rekla je Vojnić.

114. DUŽIJANCA – DUŽIJANCA 2024. Središnja proslava – Bandašicino kolo Gradski trg, 11. 8. 2024.

Objavljuje DužijancaPonedjeljak, 12. kolovoza 2024.

Program završnice započeo je u petak tamburaškom večeri u središtu Subotice i predstavljanjem predvoditelja slavlja, koje mjesni Hrvati nazivaju bandašica i bandaš.

Organizatori različitim vjersko-pučkim manifestacijama zahvaljuju Bogu na plodovima zemlje no jednaku pažnju posvećuju čuvanju, njegovanju i usavršavanju običaja i tradicije bunjevačkih Hrvata.

114. DUŽIJANCA – DUŽIJANCA 2024. Središnja proslava – posjet grobu Blaška Rajića Kersko groblje, 11. 8. 2024.

Objavljuje DužijancaPonedjeljak, 12. kolovoza 2024.

Subotička Dužijanca, jedan od najprepoznatljivijih simbola bačkih Hrvata, niz je od tridesetak manifestacija običajne tradicije kojima oni zahvaljuju Bogu za plodove zemlje.

Žetvene svečanosti počinju u travnju blagoslovom žita na blagdan Markovo i traju do sredine kolovoza kada se u centru Subotice, pred nekoliko tisuća gledatelja, održava središnja proslava kraja žetelačkih radova. 

114. DUŽIJANCA – DUŽIJANCA 2024. Središnja proslava – predaja kruha Gradski trg, 11. 8. 2024. Prvi put otkad je…

Objavljuje DužijancaPonedjeljak, 12. kolovoza 2024.

Ovaj se običaj njeguje od 1911. kada je prvi puta održana crkvena Dužijanca u župi svetoga Roka u Subotici.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 14.08.2024.