Hrvatsku svake godine posjete milijuni turista, a među njima su i Hrvati koji su svoju egzistenciju osigurali u prekooceanskim zemljama.

Ondje su izgradili uspješne karijere, ali nisu zaboravili rodni kraj i sredinu iz koje su potekli. Upravo je u Šibeniku vjenčane zavjete odlučio obnoviti poduzetnik iz Chicaga koji je iz Krešimirova grada otišao kao petogodišnjak.

Na prvi pogled, uobičajena skupina turista u razgledu grada s turističkim vodičem. No, svi su oni jedna obitelj čiji su korijeni, po majci, šibenski. 

– Ovo je moj unuk, njegovo ime je Colin, kaže Joseph Krippelz, poduzetnik iz SAD-a.

Iz Šibenika preko Zagreba do SAD-a – tražio je 50-ih godina prošlog stoljeća njegov otac, kvalificirani alatničar, bolji život za svoju obitelj.

– Otac je imao 13 dolara u džepu, došli smo u SAD, nismo znali jezik. Danas, nakon 40 godina poslovanja, ponosni smo vlasnici uspješne proizvodne tvrtke zapadno od Chicaga koja ima više od 160 zaposlenih, kaže Joseph.

Iz Šibenika je otišao s 5 godina. Nije ga vidio punih 45, no okruglih 50 proslavio je u svom gradu. Otada mu se nastoji što češće vraćati. I to ne sam jer važno mu je, kaže, da potomci znaju odakle se djed zaputio kako bi ostvario svoj američki san.

– Žrtva koju su moji baka i djed podnijeli za sve nas da budemo ono što jesmo sada – to s vremenom može biti zaboravljeno ili pogrešno protumačeno. I zato sam zaista ponosan što i našem novom naraštaju mogu pokazati odakle potječe moj otac, baka i djed, rekao je Ryan Krippelz, sin poduzetnika iz SAD-a.

Stoga je Joe najveće obiteljsko okupljanje u Šibeniku pomno isplanirao. Htio je, naime, baš u šibenskoj katedrali obnoviti vjenčane zavjete nakon 40 godina braka.

– Rekao sam sebi: ovo će biti mjesto gdje ćemo to napraviti, njoj nisam ništa rekao. Planirao sam to posljednjih godinu, godinu i pol, organizirao slavljeničku logistiku uz pomoć rođaka, nastojao okupiti cijelu užu i širu obitelj, kaže Joseph, prenosi HRT.

A ona američka brojna je – Joe ima petero djece. Uz snahe, zetove i 12-ero unučadi nije ni čudo što su “okupirali” cijeli kat jednog šibenskog hotela. I uspio je u onome što je namjeravao: pokazati najmlađim članovima obitelji da postoji djelić svijeta izvan SAD-a koji mogu nazvati – svojim.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.07.2024.