U Novome Vinodolskom, primorskom ljetovalištu bogate kulturne prošlosti, 15. srpnja 2024. započela je 31. Mala škola hrvatskog jezika i kulture, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Ovaj jedinstveni program u Republici Hrvatskoj održava se kontinuirano od 1993. godine te je do danas okupio 1797 djece iz 43 zemlje svijeta i 116 voditelja različitih radionica.

Ovogodišnji program okupio je 57 polaznika u dobi od 9 do 14 godina iz 15 europskih i prekooceanskih zemalja, uključujući Austriju, Njemačku, Poljsku, Švicarsku, Luksemburg, Nizozemsku, Švedsku, Italiju, Francusku, Kosovo, Španjolsku, Ujedinjeno Kraljevstvo (Sjeverna Irska, Škotska, Velika Britanija), Irsku, Sjedinjene Američke Države te Ujedinjene Arapske Emirate.

Temeljni cilj ovoga ljetovanja je da djeca koja žive izvan Hrvatske, u zajedništvu s djecom iz različitih dijelova Hrvatske, unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojem borave.

Program škole odvija se u Domu Crvenog križa grada Zagreba Hostelu Villa Rustica do 26. srpnja. Djeca sudjeluju u raznim kreativnim igraonicama-radionicama, uključujući jezičnu, kulturološku, likovnu, novinarsku, lutkarsku, dramsku i filmsku radionicu, te u nizu sportskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja. Očekuje ih puno veselja i radosnih trenutaka u zdravom, bezbrižnom i sigurnom okolišu pod nadzorom iskusnih i pouzdanih učitelja i voditelja.

Kruna programa bit će završna priredba koja će se održati 25. srpnja u večernjim satima, gdje će polaznici imati priliku pokazati sve što su naučili i doživjeli tijekom svog boravka.


Autor: CroExpress Datum objave: 18.07.2024.