Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) obilježio je 34. godišnjicu svog osnutka na svečanoj sjednici Vijeća u Subotici.

Osnivačka skupština DSHV-a održana je 15. srpnja 1990. godine, uz sudjelovanje 221 izaslanika iz svih krajeva Vojvodine.

Kako ističu u stranci, DSHV danas predstavlja ključni i jedini relevantni politički faktor unutar hrvatske zajednice, prepoznat od vladajućih struktura u Srbiji i Hrvatskoj. “DSHV je u protekle 34 godine omogućio puno dobroga kada je u pitanju društveni život hrvatske zajednice. Bez njega bi prava pripadnika zajednice bila daleko manja da nije bilo nastojanja prvaka i članstva stranke,” izjavio je Žigmanov.

Na sjednici Vijeća diskutiralo se o nedavno okončanim izborima na svim razinama u Srbiji, kao i o izborima za Hrvatski sabor i Europski parlament, na kojima je DSHV na različite načine sudjelovao. Izborni rezultati ocijenjeni su pozitivno jer su uspjeli zadržati svoju poziciju ključne političke organizacije vojvođanskih Hrvata koja sudjeluje u izvršnoj vlasti.

“Imamo i dalje ministra u Vladi Srbije s nizom suradnika na višim položajima u nekoliko ministarstava. U pokrajinskoj administraciji potvrđen je veći dio naših pozicija. Dogovaramo imati svoje predstavnike u izvršnoj vlasti u Subotici i Somboru. U Baču i Apatinu također ćemo biti vidljivi u strukturama lokalnih vlasti,” kazao je Žigmanov.

Obilježavanje godišnjice osnutka DSHV-a bila je prilika za isticanje važnosti nastavka rada na očuvanju i unapređenju prava hrvatske zajednice u Vojvodini.


Autor: CroExpress Datum objave: 17.07.2024.