Marinko Kujundžić i Ruža Juhas pobjednici su atraktivne manifestacije bačkih Hrvata „Natjecanja risara“, odnosno kosaca u ručnom košenju žita, koje je u subotu održano pokraj mjesne crkve u selu Đurđinu na sjeveru Vojvodine.

Natjecanje “risara”, kako se kosci u subotičkom kraju zovu, povod je tradicionalnog okupljanja velikog broja bačkih Hrvata na prikazu starog načina obavljanja žetvenih radova.

Događaj koji ima veću etnografsku i turističku nego sportsku vrijednost okupio je ove godine 23 risarska para iz subotičkih naselja većinski naseljenih Hrvatima, zatim iz Hrvatske, BiH i Mađarske, kao i veliki broj gledatelja.

Najboljem risarskom paru nagradu je uručio izaslanik gradonačelnika Subotice, a svojim prisustvom potporu tradicionalnom okupljanju bačkih Hrvata dalo je vodstvo Hrvata u Srbiji.

Natjecanje risara jedna je od ukupno 20-tak manifestacija žetvenih svečanosti bačkih Hrvata – poznatijih kao Dužijanca, koja se slavi svake godine od travnja do konca kolovoza.

Dužijanca je javna i opća proslava svršetka žetve, koja je postala zaštitnim znakom ne samo bačkih Hrvata – Bunjevaca, kojima izvorno taj običaj pripada, već i cijelog grada Subotice.

Tijekom pet mjeseci slavljenja žetvenih svečanosti održi se preko 20 crkvenih, folklornih, književnih, glazbenih i etnografskih manifestacija čiji je cilj bio zahvala Bogu za plodove zemlje.

“Dužijancu“ organizira istoimena Udruga bunjevačkih Hrvata iz Subotice. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 14.07.2024.