Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner primio je u ponedjeljak u Zagrebu izaslanstvo vojvođanskih Hrvata i generalnog konzula RH u Subotici Velimira Plešea a na sastanku se govorilo o problemima hrvatske manjine u Srbiji, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.

Na sastanku su izneseni problemi diskriminacije Hrvata, kojima se priječi da u primjerenim, gradskim prostorima predstavljaju svoja znanstvena i kulturna djela te organiziraju proslave.

Također, već dulje vrijeme hrvatska manjina ima problem s nedostatkom ikakve službene komunikacije s izvršnom vlašću u Srbiji. Neriješena su pitanja osiguravanja udžbenika za učenike koji polaze nastavu na hrvatskome jeziku u Vojvodini, razmjerne zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u državnim tijelima te pitanje informiranja na hrvatskome jeziku, dodaje se u priopćenju.

Na sastanku je naglašeno da je osobni angažman predsjednika Sabora Reinera poznat još od prije, a posebno iz dosadašnjih njegovih posjeta Hrvatima u Vojvodini u pogledu otvorenih pitanja koja opterećuju međudržavne odnose sa Srbijom.

Reiner se zalagao i za pitanja koja su vezana uz položaj hrvatske manjine u Srbiji te istaknuo da će nova vlada RH učiniti sve kako bi osigurala što bolji položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kaže se u priopćenju.

Datum objave: 03.05.2016.